Анализи

Министър Динкова е назначила директор с нагласен конкурс

   
Министър Динкова е назначила директор с нагласен конкурс
Министър Динкова (вляво) и Мариела Георгиева са екип след нагласен конкурс
  Мирослав Иванов

Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова е назначила директора на дирекция "Програмиране и управление на проекти" Мариела Георгиева след нагласен конкурс. За това алармираха пред TravelNews служители на ведомството. Георгиева се оказва без необходимия административен опит за длъжността. В периода от 2007-2023 г. е работила само и единствено в "Уникредит Булбанк" от най-ниско ниво до мениджър на офис, показва справка в нейната автобиография от социалните мрежи.

Назначена в Министерството на туризма на 1 ноември 2023 г. без никакъв опит в сектора след конкурс, в който се явяват един нейн колега от дирекцията Никола Маневски и още една жена с цел да не се обжалва конкурсът, обясниха служителите. До скоро дори конкурсът не е бил публично качен на сайта на министерството, което е задължително по Закона за държавния служител. За случая ще бъде подаден сигнал в прокуратурата, твърдят те. От Министерството на туризма не коментираха информацията.

Мариела Георгиева отговаря за програмата за реклама на черноморските общини. Освен това и за програмата за настаняването в хотелите на бежанците от войната в Украйна. По втората забавянето е огромно, като от октомври миналата година до момента не са разгледани и одобрени списъците, съответно не са разплатени и средствата към хотелиерите. Самите собственици на обекти, които работят с украинци, коментираха пред TravelNews, че Мариела Георгиева и нейният екип постоянно обяснявали, че няма средства и не могат нищо да направят.

Директорката е на изпитателен срок от една година до 1 ноември 2024 г., но тъй като тя и нейният екип нямат капацитет да пишат проекти и програми, се подготвят много граждански договори с външни експерти, твърдят служители. За целта ще бъдат плащани огромни хонорари и дори и такива с високи ставки за час извършена работа. От TravelNews сме поискали от МТ справка по Закона за достъп до обществена информация за гражданските договори и за раздадените средства, която скоро ще оповестим. "Предвижда се раздававането на огромни пари, за да се пишат програми, тъй като директорката хал хабер си няма какво прави и до ден днешен й се обяснява елементарно какво е докладна записка, а да не говорим за по-сложна документация", коментират служители.

Освен това във ведомството се готвят и нови назначения, като обявяването на конкурсите временно е спряло заради ротацията на правителството.

Тази седмица стана ясно още, че министър Зарица Динкова натиска директора на дирекция "Международна дейност и визови режими" във ведомството Георги Алипиев да напусне поста въпреки, че е в болничен. Затова съобщиха пред TravelNews служители на министерството. "Човекът е много работлив, но от месец не е идвал на работа и получава постоянно заплахи от ръководството на министерството", коментираха негови колеги. Алипиев е в дълъг болничен.

Не е ясно каква е причината за натиска и за исканата оставка. Алипиев не беше открит за коментар. От Министерството на туризма отказаха да коментират случая.

Георги Алипиев работи от над 8 години в Министерството на туризма и е познат на целия туристически бранш, с който е в тясно сътрудничество. Той тръгва от най-ниското стъпало като експерт и се издига до директор. От началото на мандата на Зарица Динкова е и до нея в международната дейност. Досега е нямало оплаквания от туристическия бранш от неговата работа.

Според служители от Министерството на туризма натискът идва от Динкова, защото иска да сложи на поста свой човек и други експерти в дирекцията, които са уволнени от външно министерство от Мария Габриел. Конфликтът на Динкова с Георги Алипиев дошъл след като той отказал да подписва подобни назначения в дирекцията без конкурс, казват служители. Става въпрос за кадри, с които Зарица Динкова е работила, докато е била зам.-министър на външните работи за 6 месеца през 2022 г.

След като видели как се развиват нещата и останалите експерти в международната дирекция започнали да напускат и да излизат в дълги болнични. Реално тя е обезглавена откъм хора и на работа са само двама човека.

Мирослав Иванов