Новини Събития

Община Бургас напуска сдружение "Алианс Българско Черноморие"

   
Община Бургас напуска сдружение \

Предложение за прекратяване на членството на Община Бургас в Сдружението с нестопанска цел "Алианс Българско Черноморие" е внесено за разглеждане в местния парламент. То бе създадено по инициатива на концесионера на морските летища Варна и Бургас. Община Бургас стана част от Сдружението след решение на местния парламент през октомври 2021 г. 

Сдружението беше създадено, за да популяризира българското Черноморие като предпочитана туристическа дестинация в Европа и света. Предвиждаше се създаване на мобилно приложение и прилагане на маркетингова стратегия за популяризиране на региона.

Съгласно устава на сдружението, годишният членски внос на общините е определен като процент от годишния приход от туристически данък. Съответно през последните години Община Бургас е заплатила за по 2 996 лв. - за 2021 г. и 2022 г., както и 5992 лв. - за 2023 г, когато процентът от годишния приход е увеличен.

В докладната записка на местната администрация се посочва, че към момента към "Алианс Българско Черноморие", не са привлечени другите черноморски общини, нито Министерството на туризма, както е било предвидено.

Друга причина е, че от дигиталната платформа под бранд Българско Черноморие приоритетно се рекламира и развива българското Северно Черноморие. Не се полагат и очакваните усилия по позициониране на Южното Черноморие като атрактивна туристическа дестинация.

"Неспазването на направената заявка за подпомагане на община Бургас в цялостната ѝ политика за осигуряване на така необходимия въздушен транспорт до всички важни европейски дестинации води до извод, че участието ѝ в това сдружение няма да доведе до постигане на формално посочените цели“, се посочва още в докладната записка, която ще бъде гласувана на предстоящата сесия на местния парламент, предава БНР.