Транспорт

Албания открива ново международно летище

   
Албания открива ново международно летище

Албанският вицепремиер и министър на инфраструктурата и енергетиката на Албания Белинда Балуку заяви, че се "работи с бързи темпове по международното летище във Вльора (Южна Албания), за да може то да бъде готово през следващата пролет", предаде АТА.

Балуку сподели в социалните мрежи кадри от работата по летището, което в края на годината ще кандидатства за лиценз за летищен оператор, квалификация на персонала и безопасност.

Директорът на Дирекцията за надзор на безопасността на летищата Селма Пагриа каза, че с изграждането на контролната кула, сградата на противопожарната служба и терминала най-големият проект за гражданска авиация в Албания придобива форма.

По нейни думи пистата на летището във Вльора е проектирана за самолети 4Е, които са с широко тяло, както и за Еърбъс (Airbus) А330-340 или Боинг (Boeing) 777.

"Продължава работата по свързващите пътища, на 90 процента са завършени пътищата по периметъра, а на 60 процента - обслужващите. Работата по терминала продължава. По план първата фаза предвижда всички съоръжения да бъдат готови до декември 2024 г.", каза Пагриа.

В първата фаза летището във Вльора ще бъде с капацитет за обслужване на 2 милиона пътници. След приключването на тази фаза са предвидени още две фази за разработване на летището, които включват изграждането на карго инфраструктура, разширяването на пътническия терминал и създаването на летателна академия.

С площ от 309 хектара, 3,2-километрова писта и инвестиция от 104 милиона евро, летището в Южна Албания има за цел да даде още един тласък на развитието на тази зона, най-вече на туризма в страната, отбелязва АТА.