Събития

Зетят на Тръмп прави сделки за милиарди в туризма на Албания и Сърбия

   
Зетят на Тръмп прави сделки за милиарди в туризма на Албания и Сърбия

Компанията на Джаред Къшнър, зет на бившия американски президент Доналд Тръмп, е в напреднала фаза на преговори за три инвестиции в сектора на имотите на Балканския полуостров, които може да надхвърлят 1 млрд. долара.

Базираната в Маями компания за дялови инвестиции планира да трансформира албанският остров Сазан в Средиземно море, на който преди това е имало военна база, в луксозен екокурорт от марката Aman, заяви Къшнър пред Bloomberg.

Affinity също така има планове за развитие на албанския полуостров Звернец, крайбрежен регион с близо 5 км. бели пясъчни плажове. Компанията планира да построи няколко големи курорта в района, с близо 10 000 вили и хотелски стаи.

“Отров Сазан разполага с едно от най-девствените и уникални крайбрежия, които съм виждал по света,” заявява Къшнър.

Докато проучвал със своите приятели Рик Гренел, който бе посланик на САЩ в Германия в администрацията на Тръмп и Ашер Абехсера, Къшнър е бил привлечен от един от най-бързо растящите туристически райони в света. Албанският курортен град Ксамил е сред водещите глобални дестинации в платформата Airbnb.

 

Трети проект пък предвижда построяването на луксозен хотел с търговски площи 1 500 жилищни единици в сърцето на сръбската столица Белград. Историческият район е изоставен от 1999 г., когато НАТО бомбардира сградата на Министерството на отбраната на бивша Югославия.

Къшнър бе старши съветник на Белия дом по време на управлението на Доналд Тръмп. След като напусна държавната си работа, той основа Affinity, която вече разполага с активи на стойност 3.1 млрд. долара.

Компанията има финансовата подкрепа на близкоизточни държавни инвеститори, в това число 2 млрд. долара от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия. Тя също така търси възможности за инвестиции в производството на енергия от възобновяеми източници, центрове за данни и изкуствен интелект (AI).

Къшнър е намеквал, че няма да се присъедини отново към администрацията на Тръмп, ако предполагаемият кандидат на републиканската партия спечели президентските избори в САЩ през ноември.