Анализи Новини

Турция пред голям проблем относно очакваните 60 милиона туристи

   
Турция пред голям проблем относно очакваните 60 милиона туристи

Турски хотелиери смятат, че хотелиерската индустрия може да е изправена пред рискове от фалит през 2024 г. и няма да има достатъчно места за настаняване на обявените от властите 60 милиона туристи, съобщи турският опозиционен вестник Cumhuriyet.

Отбелязва се, че Министерството на културата и държавната статистика на Турция по-рано отчетоха рекордни цифри в туристическия сектор. По техни данни републиката е била посетена от 56 милиона гости. Няколко представители на туристическата индустрия не са съгласни с тази статистика. Съюзът на хотелиерите на Турция обявява намаляване на заетостта на хотелите в Анталия и Истанбул през 2023 г. В Анталия през 2022 г. той е бил 62,2%, а през 2023 г. - 56,2%. В Истанбул през 2022 г. - 74,6%, през 2023 г. - 65,2%.

Като цяло в Турция заетостта на хотелите е била 49,1% през 2023 г., съобщи ръководителят на Асоциацията на мениджърите на хотели в курортния град Бодрум Сердар Качилиоглу. Той нарече представените от властите цифри съмнителни, отбелязвайки, че държавната статистика отчита всички туристи - както тези, които са дошли за един ден, така и тези, които не са се настанили в хотели.

В същото време отчетите на държавната статистика традиционно описват броя на туристите, разбити по цел и време на посещението им в страната. Той също така смята, че физически няма хотелско пространство в Турция, което да побере 56 милиона души.

Каджилиоглу обърна внимание и на друг проблем в хотелиерския сектор. Това са неговите задължения към банки. Според него в момента общият дълг на хотелите е 10 милиарда долара, докато в края на пандемията са били 8,5 милиарда долара. Според него е странно, че на фона на декларираните от властите рекордни приходи от туризъм дълговете на хотелите са се увеличили.

Каджилиоглу посочи, че 70-75% от хотелите са заложени в банки. В същото време се твърди, че финансовите институции казват на собствениците да продадат хотелите си, за да изплатят дълговете си, тъй като самите банки, в случай на отнемане на собствеността, ще могат да продадат на по-ниска цена, само за да покрият дълга . През последните три години, според шефа на асоциацията, много хотели са сменили собствениците си. В сектора, по думите му, работят 500 хиляди души, има отлив на служители, които се заменят с гастарбайтери.