Новини Транспорт

Рекордна печалба от 1,2 милиарда евро отчете Fraport

   
Рекордна печалба от 1,2 милиарда евро отчете Fraport

"Фрапорт" (Fraport), компанията, която управлява основния авиационен хъб в Германия - Франкфуртското летище, е регистрирала рекордни приходи и оперативни печалби за 2023 година. Това се посочва в отчета на компанията, публикуван днес и цитиран от ДПА.

"Двигателят за добрите резултати бе продължаващото възстановяване в броя на пътниците - най-вече в летищата на "Фрапорт" извън Германия". Това съобщи компанията, публикувайки оперативната си печалба от 1,2 милиарда евро.

Печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) е нараснала със 17 на сто.

Главният изпълнителен директор на "Фрапорт" Щефан Шулте постави цел за оперативната печалба за 2024 година между 1,26 милиарда евро и 1,36 милиарда евро, както и допълнителен растеж от 2 милиарда евро до 2030 година.

"Трафикът продължи да се развива динамично през 2023 г.", заяви Шулте. "Фрапорт" се възползва от тази тенденция най-вече заради обширното си международно портфолио. Нашите летища в гръцките и турските пазари дори регистрираха нови пътнически рекорди през 2023 година".

Летището във Франкфурт също е продължило да се възстановява, като пътникопотокът е достигнал 84 на сто от предпандемичните си равнища, но все още изостава от европейските си конкуренти, уточни Шулте.

"Фрапорт" очаква през 2024 година броят на пътниците във Франкфурт да нарасне до около 61 - 65 милиона души. През 2019 година "Фрапорт" е регистрира 70,6 милиона пътници на франкфуртското летище. Миналата година те са били 59,4 милиона.

Компанията не е изплатила дивиденти за 2023 година и не се очаква да изплати такива за 2024 година, "имайки предвид високите нива на дълга и очакванията свободните парични потоци да са отрицателни", съобщи операторът.

Миналата година печалбата е била 393 милиона евро, което е три пъти над равнището от 2022 година.

Броят на пътниците през 2023 година на българските летища Варна и Бургас, които се оперират от "Фрапорт Туин Стар" (Fraport TwinStar), е нараснал до около 3,7 милиона души, което е със 17,9 на сто над равнището от 2022 година.

Общото възстановяване във въздушния трафик след пандемията е било по-бавно, отколкото на други туристически летища в Европа през 2023 г., сочи отчетът на компанията, публикуван на официалната й страница. Това важи в най-голяма степен за чартърния бизнес на Летище Бургас, който е бил под очакванията.

От края на февруари конфликтите в Украйна и Израел са довели до липса на украински, беларуски, руски и израелски пътници, която е била частично компенсирана от по-високо търсене от страните в Централна и Източна Европа.

Освен това през първата половина на годината е регистриран по-голям трафик извън сезона. За цялата година това е довело до увеличение, както на вътрешния трафик (+6 на сто), така и на международния (+19 на сто) спрямо предходната година. По-голямата част от пътниците е дошла от Германия (около 20 на сто), Полша (около 17 на сто) и Великобритания (около 15 на сто).