Новини Транспорт

EasyJet отваря нова база в Бирмингам

   
EasyJet отваря нова база в Бирмингам

Британската нискотарифна авиокомпания, използвана от много българи за полети до Великобритания - EasyJet, отвори първата си нова база в Обединеното кралство от 12 години насам. От авиопревозвача обявиха, че допълнителната конкуренция може да помогне за намаляване на цените на билетите, съобщават медиите на Острова.

EasyJet  базира самолети на летище Бирмингам за първи път, създавайки 140 работни места за пилоти и екипаж. Трите самолета, разположени там, ще работят по 16 нови линии от това лято. първите дестинации не включват България, те са до Анталия в Турция, до гръцкия остров Кос и до Шарм ел Шейх в Египет.

От авиокомпанията заявиха, че ще увеличат честотите в съществуващата си мрежа, която включва полети от и до Бирмингам със самолети, които не са базирани на летището. Това означава над 50% допълнителни полети всяка седмица.

Снимка 361600

Източник: iStock

Новата база е част от усилията на авиокомпанията за увеличаване на капацитета това лято, на фона на доставките на нови самолети от Airbus. Очакваният растеж е от 8%. 

EasyJet е сред най-големите нискотафирни компании в Европа - на второ място след Ryanair. Миналата година авиопревозвачът направи най-голямата поръчка на самолети в своята история, поръчвайки 257 самолета от Airbus на цена от близо $20 милиарда. 

И докато от EasyJet се надяват на поне малко по-ниски цени, в края на февруари нискотарифната Ryanair анонсира повишение цените на самолетните билети за лятото. 

"Пътуващите през лятото на 2024 година ще се сблъскат с по-високи цени на самолетните билети заради ограничения капацитет", заяви ръководителят на Ryanair, цитиран от The Independent. Главният изпълнителен директор Майкъл О'Лиъри подчерта, че проблемите, ограничаващи броя на наличните самолети означават, че европейските авиокомпании няма да могат да отговорят на търсенето на пътувания през пиковия сезон.

Той прогнозира, че цените на билетите на Ryanair ще бъдат с до 10% по-скъпи това лято в сравнение със същия период на миналата година. Това ще се наложи, защото ръстът на броя пътници на превозвача ще бъде по-нисък от очаквания, тъй като доставките на нови самолети на Boeing се забавят.