Новини Събития

В Абу Даби ще привличат туристи с луксозно копие на Санторини

   
В Абу Даби ще привличат туристи с луксозно копие на Санторини

До луксозния бутиков комплекс Anantara Santorini Abu Dhabi се стига за около 40 минути с кола от Дубай като пътят минава покрай полета с природен газ, пасящи газели и военноморска база. След като преминете през охранителните порти, пред вас се издигат група бели сгради, които сякаш са пренесени от Цикладските острови на Арабския полустров. Това, което видимо липсва, разбира се, са църквите със сини куполи.

Крайбрежният курорт, който отвори в края на февруари, се присъединиява към силно конкурентния хотелиерски пазар в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Там се намират ултралуксозният комплекс Atlantis the Royal, на чието откриване пя Бионсе, инженерното чудо One&Only One Za’abeel, което разполага с инфинити басейн между две кули, курортът Al Maya Island Resort, който се намира на частен остров и луксозният комплекс в пустинята Al Wathba. Сега ОАЕ отдава почит и на популярната за меден месец гръцка дестинация Санторини.

Комплексът Anantara Santorini Abu Dhabi разполага само с 22 стаи като цената на нощувките започва от около 735 долара, но генералният мениджър Рашид Бакас очаква 50% от приходите на хотела да идват от ексклузивното му наемане за сватби, корпоративни и други събития. Anantara се цели най-вече в местните потребители, уикендите носят сериозни приходи с предлагането на дневни пропуски на цена от 1 000 дирхама (272 долара), които могат да бъдат използвани за храна или напитки край басейна.

“Имаме резервация за сватба през октомври от местно семейство,” казва Бакас. “Те искаха да отидат до Санторини за снимки, но разходите, в това число полети за всички, означаваше, че за тях е по-логично да направят сватбата тук.”

Марката Anantara, която стартира в Тайланд, е известна с предлагащите спокойствие курорти в Пукет и Бали. Santorini е част от продължаващото ѝ разрастване в ОАЕ. Другите ѝ активи там включват Anantara the Palm Dubai Resort и Eastern Mangroves Hotel в Абу Даби.

В интервю за Bloomberg Бакас разказва, че целият екип, които отговаря за дизайна, е посетил Санторини, за да черпи идеи за интериора и в резултат на това стаите не биха изглеждали неуместно в един луксозен курорт в Егейско море. Местни модни издания вече са организирали фотосесии, използвайки за фон вдъхновения от Гърция курорт, казва Бакас.

Повечето от стаите имат тераси или големи вътрешни дворове, боядисани в бяло, които са идеални за по питие и съзерцаване на спокойния бряг. Всяка от стаите е с изглед към морето, “така че никой не може да дойде и да се оплаче”, шегува се Бакас. В комплекса гостите разполагат с денонощен достъп до иконом, който може да уреди екскурзии за гмуркане с шнорхел, пикници на плажа или други екскурзии. Категориите на стаите носят имената на села в Санторини — Фира, Оя и Периса.

Хотелът също така рапзолага с кръгъл коктейлен бар и салон за пури на тема древна Гърция с избледнели стенописи и лампи във формата на шлемове на войни. Това определено е смел избор, но не и скучен, пише Bloomberg.  

Ако пък забравите, че се намирате в Близкия изток през 2024 г., хотелът може да предложи хамам, които не се опитва да изглежда като баните на древна Гърция. Единият от двата ресторанта предлага традиционно гръцко меню, а другият – арабска кухня.

Санторини е известен със своите огнени залези, наблюдавани от планинските градчета, разположени по ръба на неговата калдера. И макар хoтелът да не може да постигне същия драматичен ефект той отдава почит към тази практика, предлагайки ежедневно напитки по залез слънце. Гостите могат да се насладят на чаша гръцки планински чай, докато Хелиос отпрашва със своята колесница, довеждайки нощта.

Разбира се, това не е Гърция и това не е точно и идеята. Anantara Santorini Abu Dhabi Retreat се позиционира като спокойно място за почивка за жители на Дубай и други емирства наблизо. На фона на всички модернистични мегапроекти в региона, огромни плажни клубове и парти самолети на цена от 14 000 долара на час, в ОАЕ вече има и място, което срещу 735 долара на нощ отдава почит на една от най-обичаните островни дестинации в Европа.

“Гостите ще оценят, че това е нещо малко по-различно в този регион”, казва Бакас.