Новини Събития

Музей ще показва историята за Лактобацилус булгарикус

   
Музей ще показва историята за Лактобацилус булгарикус

Знаете ли къде се намира единственият по рода си музей на киселото мляко в света?

Трънското село Студен Извор, това чудно селце е родното място на едно от големите имена в световната наука, на един велик българин – Стамен Григоров, откривателя на бактерията Лактобацилус булгарикус. Една от целите на музея е да отдаде заслужена чест на българския учен, като полуляризира делото и откритията му в областта на медицината и микробиологията.

Музеят е в самия му център, съвсем близо до родната къща на големия учен. 

Първият етаж представлява малка етнографска изложба – представя уредбата на типичен селски дом от средата на XIX в. Там са подредени предмети от бита, много от които свързани с производството и преработката на млякото – „бучката“ за биене на масло, различни съдове за носене и съхранение на мляко.

На втория етаж посетителят се запознава с целия процес на получаване на киселото мляко – от отглеждането на животните до рафтовете в магазина. Как особеностите на околната среда във всеки район определят характеристиките, вкусовите и здравословните качества на различните видове мляко. За множеството научни изследвания върху бактериалния състав на киселото мляко и как той може да повлияе на човешкия организъм.