Транспорт

Националната авиокомпания на Армения прекрати дейност

   
Националната авиокомпания на Армения прекрати дейност

Лицензът на арменската авиокомпания Fly Arna - която е националният въздушен превозвач на Армения - беше спрян за шест месеца. Причината за тази драстична мярка е, че авиокомпанията всъщност няма самолети.Това съобщи заместник-министърът на териториалната администрация и инфраструктурата на страната, Армен Симонян.

Лицензът на авиокомпанията може да бъде окончателното отнет, ако националният авиопревозвач не попълни своя самолетен парк в рамките на следващите шест месеца.

Симонян не е съобщил причината за затрудненията в авиокомпанията, посочвайки само, че "това е главно финансов проблем". Основният акционер на Fly Arna е арменската държава, отбелязва Sputnik Armenia.

Авиокомпанията Fly Arna е основана през лятото на 2021 г. Нейни акционери са Фондът за национални интереси на армения, който притежава 51% от компанията, и емиратската компания Air Arabia, с дял от 49%.

Единственият собствен самолет на авиокомпанията беше Airbus A320. В края на февруари самолетът излетя от Ереван за Шарджа (ОАЕ) и вече е изваден от авиорегистъра на Армения. Друг самолет А320 беше върнат на лизингодателя Air Arabia в края на миналата година.