Новини Събития

Римска статуя на 1800 години откриха на паркинг

   
Римска статуя на 1800 години откриха на паркинг

Римска статуя, датираща отпреди почти 2000 години, беше открита от строителни работници, изграждащи паркинг в Обединеното кралство.

Багеристът Грег Кроули открива по време на ремонтни дейности миналата година мраморна глава на римска статуя в имението Burghley House от 16-и век в английския Питърбъро.

Две седмици по-късно е намерен бюст близо до мястото на първата находка. Реликвите са почистени, изследвани и сглобени отново от консерватор, който датира скулптурата между 1-ви и 2-ри век.

Експертите отбелязват, че към статуята е добавен железен дюбел, позволяващ да бъде прикрепена към бюст или пиедестал – нещо, което са правели италиански търговци на антики в края на 18 век, когато са продавали предмети на аристократи.

„Смята се, че по време на една от двете си обиколки в Италия през 60-те години на 17 век граф Сесил е купил много антики. Част от тях е и скулптурата от Burghley House“, съобщава CNN.

Браунлоу Сесил - деветият граф на Ексетър, наследява титлата през 1754 г. Той е запален пътешественик и колекционер на изобразително изкуство. Не е ясно обаче как главата и бюстът са се озовали затрупани с пръст на паркинга.

От Burghley House отбелязат, че „обясненията варират от неуспешна кражба с взлом до това някой просто да е изхвърлил статуята и тя по-късно се оказва покрита с пръст.“ Багеристът Кроули посочва, че е „удивително усещане да откриеш нещо толкова старо и специално“ и нарича находката „най-доброто си откритие“.

„Преживях истински шок, когато кофата на багера се претърколи върху нещо, което мислех за голям камък, но се разкри лице“, посочва Кроули. „Не можах да повярвам, когато ми казаха, че това е римска мраморна статуя“, добавя той.

Статуята ще бъде изложена заедно с други произведения на изкуството в Burghley House.