Турагенции

Фестивалът на лалето в Истанбул привлича отново българите

   
Фестивалът на лалето в Истанбул привлича отново българите

В Истанбул в парка "Емирган" - един от най-големите обществени паркове в града, ще се проведе за поредна година Фестивалът на лалето. Паркът се намира в Сарийер, близо до втория мост на Босфора. Около 7,5 милиона лалета са засадени специално за празника тази година. Той ще се проведе от 1 до 30 април 2024 г., когато лалетата вече са разтворили широко пъпките си и ще съберат погледите на милиони туристи от цял свят. Фестивалът на лалето се провежда от 2006 г. в южната ни съседка. Лалетата се засаждат в определен ред, като редовете следват един след друг, започвайки от най-ранните сортове.

И въпреки че много хора свързват това цвете с Нидерландия, то се разпространява по азиатските склонове и е било масово отглеждано, и търгувано по време на Османската империя. Лалето е един от традиционните символи на Истанбул. Типичното османско лале е червено с тънки и заострени като саби нагоре листенца. Внесено е от Иран преди векове, след което е облагородено и култивирано там, докато любовта към лалетата не се превръща в истинска мания. Латинското название тюлипа (tulipa) идва от турската дума тюлбен (tulbent). Тя означава фин плат, с който се увива султанската чалма, наподобяваща цветето.

Периодът на най-голям разцвет на Османската империя е наречен "епохата на лалетата". Дрехи и оръжия, стени на джамии, килими и съдове са били украсявани с орнаменти с изображения на лалета. Това е епохата, в която бележи възход развитието на изкуството, литературата и културата в Османската империя, с които се отваря и към Запада. По времето на Сюлейман Великолепни луковици на лалета били пренесени в Нидерландия и така именно от там лалето започва разпространението си по целия свят.

Интересът към празника на лалето в Истанбул привлича всяка година и много български туристи. В момента текат записванията за април, разказаха от туроператора „Стенли травъл“, който организира екскурзии с автобуси от Велико Търново. Датите на тръгване са 4, 11, 18 и 25 април. Цената е само 290 лв. за 4 дни, в която влизат две нощувки, транспорт, закуски, обиколка на Истанбул и посещение на Фестивала на лалето.

В Турция има легенда, че на дъното на лалето е скрито щастието. Също така турците вярват, че в лалето, както в красива жена, видиш ли я един път – влюбваш се завинаги!

Габриел Драгиев