Анализи Новини

Какво ще стане с туризма след влизането във въздушния Шенген?

   
Какво ще стане с туризма след влизането във въздушния Шенген?

След 31 март пътуването на българи до или от страни, част от Шенгенското пространство, ще бъде съкратено, тъй като няма да преминават през паспортен контрол. По този повод Euronews Travel събра мнения на международни експерти в областта на туризма за очакванията им за развитието на България като туристическа дестинация. Не само по отношение на имиджа, който страната ни има, но и дали ще се повишат цените – както се случи в Хърватия, когато се присъедини към шенгенското пространство.

Ще се повишат ли цените в България?

Отговор на този въпрос европейската медия търси от Илейн Уорън, експерт по пътувания и основател на блога The Family Cruise Companion. Нейните очаквания са, че няма да станем свидетели на скоростно повишение в цените, а по-скоро на баланс.

Повишената конкуренция може да балансира всяка тенденция за твърде рязко повишаване на цените при най-посещаваните места“, казва тя пред Euronews Travel.

Изглежда обаче, че е твърде рано да се каже какво точно може да се случи.

„Възможно е също така някои разходи постепенно да се изравнят между държавите от Шенген. Но като цяло комбинацията от повече посетители и по-ожесточена конкуренция предполага, че ценовото въздействие няма да бъде ясно изразено“, добавя Уорън.

Робърт Блашчик, ръководител на отдела за стратегически клиенти в глобалната финтех компания Conotoxia, казва пред Euronews Travel, че макар потенциалните промени да не са ясни, има надежда както за страните, така и за посетителите.

Според Робърт него присъединяването на България към Шенген, макар и частично, в дългосрочен план може да се отрази на търсенето и страната да стане по-привлекателна за туристите.

Как България и Румъния привличат туристи?

Румъния и България все още са известни като дестинации, които рядко се посещават от туристи, пише Euronews.

Въпреки това изданието е на мнение, че както в България, така и в Румъния има много интересни места за посещение. И изразява мнение, че промените ще окажат положително влияние върху облика и интереса към България и Румъния.

Нямам търпение да видя повече пътешественици да откриват тези места”, казва Лусия Пола, експерт по пътуванията и основател на блога за пътувания Viva La Vita.

Нейните очаквания са за ръст на туризма и повече конкуренция в сектора – „а това означава още по-достъпни възможности за настаняване“, казва тя.

Устойчивото пътуване е много гореща тема в момента, като туристите все повече избират по-екологични методи за транспорт, за да стигнат до своите дестинации.

Лусия се надява, че балканските нации ще вземат това предвид, докато се опитват да привлекат повече туристи.

Могат ли Румъния и България да станат жертва на свръхтуризма?

Въпреки че влизането на България и Румъния в Шенгенската зона несъмнено ще увеличи туристическите посещения и ще подкрепи съответните им икономики, има опасения, че прекомерният туризъм – толкова често срещан в цяла Европа – скоро може да се превърне в проблем.

Ритеш Радж, главен оперативен и главен продуктов директор на CuddlyNest – платформа за резервации на настаняване – смята, че „влизането в Шенген може да доведе до прекомерен туризъм на определени места в Румъния и България.“

Той предполага, че балансът между нарастващия туризъм и липсата на косвени щети зависи от властите на страните, като казва, че успехът „до голяма степен ще зависи от това как Румъния и България управляват своите туристически политики и инфраструктура в лицето на увеличения брой посетители“.