Новини Транспорт Хотели

БХРА подкрепя създаването на регионална авиокомпания Бургас Еър

   
БХРА подкрепя създаването на регионална авиокомпания Бургас Еър

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя идеята на кметовете от Южното Черноморие за създаване на регионална авиокомпания “Бургас Еър“. Именно липсата на достатъчно полети към летище Бургас, което обслужва целият регион, включително и най-големият български курорт Слънчев бряг, попречиха страната ни да реализира пълния си туристически потенциал и да разшири крилата на сезона, обясни председателят на БХРА Георги Щерев. Дори и да имаме достатъчно реклама на морския ни туризъм, ако няма с какво да пристигнат гостите у нас, както се получи през предстоящия летен сезон, няма как да отбележим ръст и да привлечем достатъчно гости, обясни Щерев.

Заради липсата на интерес от страна на концесионера на летището в Бургас и пренасочване на трафика към аеропорта на Варна страната губи милиони левове, подчерта зам.-председателят на БХРА и собственик на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов. Благодарни сме на кметовете от Южното Черноморие и на инициаторът на идеята за създаване на регионална авиокомпания Бургас Еър кметът на Поморие Иван Алексиев за подкрепата към туристическия бизнес и инвеститорите по морето, които влагат милиони левове вложения. Неслучайно един от девизите на БХРА е „Силни сме когато сме заедно“, допълни Налбантов. 

В момента трудно се намира въздушна компания, която при този кратък летен сезон да поддържа кратка летателна програма, тъй като нямат достатъчно интерес за това. Припомняме, че от години БХРА настоява за създаване на държавна чартърна компания, която да обслужва приоритетно Северното и Южното Черноморие и да помогне за разширяване на крилата на сезона. Подобно вложение от страна на държавата би направило по-ефективни и усилията за рекламиране на страната ни като туристическа дестинация и най-вече за разширяване на летния туристически сезон, категорични са от национално представената организация с 36 регионални структури.