Анализи

България трудно се справя с туристическата конкуренция на съседите

   
България трудно се справя с туристическата конкуренция на съседите

Страната ни среща сериозна конкуренция на международния туристически пазар, тъй като това, в което сме силни, е по-популярно и на съседните пазари. Необходимо е облекчаване на визовия режим за туристи от трети страни, заяви пред БНР Байко Байков, управител на туроператора "Бохемия", който оперира в България, Сърбия и Северна Македония. За разлика от Сърбия или Гърция например у нас липсва нагласата на туристическия бизнес да действа сплотено и да наложи единен фокус, смята той. 

България среща сериозна конкуренция на международния туристически пазар, тъй като това, в което сме силни, е по-популярно и на съседните пазари. От Италия и Испания по-голямата част от туристическия поток пристига у нас неорганизирано, отчита любопитен детайл Байко Байков.

Голяма част от пазара ни е фокусирана върху класическите плажни почивки, но недостатък в момента се явява близостта ни до войната в Украйна, посочва Байков.

Интересът на китайците към Сърбия е много по-голям, заради безвизовите пътувания и директните линии - 500 седалки седмично от Китай до Белград. Комбинацията Сърбия - България за тях е добре дошла, стига да можем да я предложим като възможност, коментира Байко Байков.

Като добър пример той откроява проект между Сърбия, Северна Македония и Албания за безвизови пътувания. Миналата 2023 г. беше отлична за изходящия туризъм, входящият е в процес на възстановяване, обобщава Байков.