Новини Транспорт

Незаконните каравани по Южното Черноморие ще бъдат премахнати

   
Незаконните каравани по Южното Черноморие ще бъдат премахнати

Институции ще започнат съвместни проверки срещу нерегламентираното къмпингуване още преди старта на летния сезон по Южното Черноморие. Това стана ясно на работна среща на областния управител Пламен Янев с представители на полицията, пожарната служба, както и кметове на морски общини, съобщава БНТ. От Областната управа предвиждат тази година първите проверки, свързани с незаконното къмпингуване, да започнат в началото на април и да се извършват по график. По този начин вече разположените каравани ще бъдат премахнати още преди започване на активния сезон, а всички последващи опити ще бъдат своевременно предотвратявани.

Участниците в работната среща категорично подкрепиха осъществяването на ранни проверки и прилагането на всички административни действия, за да не се допуска незаконно къмпингуване върху държавни и общински терени.

"Проблемът е изключително важен и не трябва да се разглежда само на регионално ниво, а в национален мащаб. Важно е да работим в екип и да покажем, че в държавата има институции, които съблюдават законите и спазването на реда", заяви областният управител.

На срещата се обсъди необходимостта от приемане на наредба, която да регламентира условията за свободното къмпингуване. Тя е нужна не само на институциите, но и на туристите, тъй като през последните години този вид туризъм придоби изключителна популярност. Пламен Янев пое ангажимент да инициира заседание по тази тема с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и с представители на областите Бургас, Варна и Добрич.