Новини Събития

Барселона предупреждава да си носите вода

   
Барселона предупреждава да си носите вода

Туристите, пристигащи на летището в Барселона или посещаващи емблематичната катедрала "Саграда Фамилия", ще се сблъскат по време на тазгодишните Великденски празници с големи надписи на английски език: "Предупреждение за суша. Носете си вода по време на престоя си", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

С оглед на все по-силното влияние на климатичните промени в Южна Европа, испанският средиземноморски регион Каталуния, където е Барселона, се сблъсква с най-лошата суша в историята си.

Равнищата на водата в резервоарите са на едва 15 на сто от капацитета си, заради което има ограничения за използването на водата от жителите на града, туристите, селското стопанство и промишлеността.

Душовете на плажовете са затворени, а плувните басейни не могат да бъдат пълнени с чешмяна вода. Това са само някои от наложените ограничения.

Високопоставени каталунски представители призоваха туристите да действат отговорно, но също така заявиха категорично, че сушата не трябва да ги разколебава да посещават Барселона и региона, в които туризмът осигурява 14,5 на сто от местната икономика.