Новини Транспорт

Започват преговори за 20 нови влака от Испания

   
Започват преговори за 20 нови влака от Испания

Следващата седмица предстои подписване на договор с “Дойче бан” за доставка на вагони, първите се очакват в средата на април.

Във фейсбук министърът на транспорта Георги Гвоздейков написа, че ще се насрочват преговори за доставка на 20 влака за дълги разстояния по плана за възстановяване. Прогнозната стойност по тази поръчка е 1,2 млрд. лв. По нея оферти бяха подали двама кандидати - испанската “Талго” (Talgo) и китайската “Си Ар Ар Си Кунгдао Сифанг Ко” (CRRC Qingdao Sifang).

Гвоздейков поясни, че китайците са се отказали от процедурата и са оттеглили офертата си и ще се преговаря с испанската “Талго”. Разговорите са насрочени за следващата седмица, уточниха от министерството на транспорта. Най-вероятно ще се преговаря по финансовите параметри на испанците, тъй като офертата им беше за 1 217 047 135 лв. без ДДС. 

Министърът съобщи още, че на 28 март изтичат сроковете за подаване на оферти за доставка на 7 двуетажни мотриси, а на 29-и те ще бъдат отворени. Прогнозната стойност на тази поръчка е 410,52 млн. лв.

При първата процедура, която беше прекратена, имаше един участник - “Консорциум 7 DDEMU”, офертата е подписана от германската Vossloh Rolling Stock. Тази компания е купена от китайската CRRC Zhuzhou Locomotive, която е част от China Railway Rolling Stock Corporation. Гвоздейков посочи, че по новообявената през февруари процедура е имало много въпроси от евентуални кандидати.