Новини Транспорт

Откриха втора метролиния до Летище Истанбул

   
Откриха втора метролиния до Летище Истанбул

Министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу заяви, че са оборудвали Истанбул с модерни мрежи от железопътна система: „Също така тази седмица открихме 14-километровата нова линия на метрото между Арнавуткьой и летище Истанбул.“ 

АА

В своето писмено изявление в социалните медии, министър Уралоглу заяви, че с откриването на втората линия до Летище Истанбул дължината на железопътната система, изградена само от министерството на транспорта в Истанбул, ще достигне 161,7 километра.

Уралоглу подчерта, че 416 километра линии на градската железопътна система в цялата страна са построени от министерството. Той отбеляза, че те продължават изграждането на общо 60,7 километра линии на железопътната система в Истанбул, Коджаели и Бурса.

АА

Той посочи, че министерството е изградило 7 линии на железопътната система в Истанбул с обща дължина от 147,7 километра в услуга на жителите на Истанбул. Уралоглу допълни, че в допълнение към Мармарай (ЖП тунел под Босфора), проекти като Левент-Хисарюстю, метрото до летище Сабиха Гьокчен, в азиатската част на мегаполиса и първата линия на метрото до летище Истанбул са построени от неговото министерство.

„Ние също така пускаме в експлоатация новата 14-километрова линия на метрото Арнавуткьой-летище Истанбул. След завършването на етапа Арнавуткьой-Халкалъ, след една година, ще бъде завършена 69-километровата околовръстна ЖП линия на Истанбул, която ще бъде най-дългата в Турция и едно от най-дългите в света в класа на метрото, което е изцяло под земята."

Новооткритата метролиния се състои от четири станции: като тя ще бъде интегрирана с първата линия до летище Истанбул. 

АА

Уралоглу посочи, че по този начин ще бъде осигурен непрекъснат транспортот Арнавуткьой до летище Истанбул и Зинджирликую, в центъра на мегаполиса. 

„С откриването на линията, общата дължина на завършената железопътна система на Истанбул ще достигне 362 километра", заключи министър Уралоглу.