Новини Събития

Саудитска Арабия строи първия Dragon Ball увеселителен парк в света

   
Саудитска Арабия строи първия Dragon Ball увеселителен парк в света

Саудитска Арабия обяви, че ще строи увеселителен парк, посветен на Dragon Ball, което предизвика смесени реакции у почитателите на популярната японска анимационна поредица.

Тематичният парк ще разполага с висок 70 метра дракон, в който ще има увеселително влакче, както и с още около 30 атракции, хотели и ресторанти. Това ще бъде първият увеселителен парк в света, посветен на популярната поредица.

Изявлението беше разкритикувано от някои почитатели, които изтъкнаха нарушаването на човешките права в Саудитска Арабия, отбелязва BBC.

Паркът ще бъде с площ от над половин милион кв. метра, според Qiddiya Investment Company (QIC), чийто едноличен собственик е държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Плановете за увеселителен парк са част от "дългосрочно стратегическо партньорство" между QIC и Toei Animation - японския продуцент на Dragon Ball.

Qiddiya е голям увеселителен и туристически проект, който се строи в близост до столицата на Саудитска Арабия - Рияд. Той е част от плановете на кралството да намали зависимостта на икономиката си от изкопаемите горива.

Някои почитатели на Dragon Ball приветстваха плановете за тематичния парк, докато в социалните медии други поставиха под въпрос решението атракцията да бъде построена в Саудитска Арабия.

Страната е критикувана заради нарушаването на човешките права и непризнаването на правата на LGBTQ+ общността.

Изявлението за тематичния парк идва няколко седмици след смъртта на създателя на Dragon Ball Акира Торияма. Той почина на 1 март на 68-годишна възраст. На неговото погребение са присъствали само няколко приятели и семейството му, според уебсайта на Dragon Ball.

Фенове по целия свят отдадоха почти на Торияма за създаването на героите, които се превръщат в част от техния живот.

Поредицата комикси Dragon Ball прави своя дебют през 1984 г. Тя проследява момче на име Сон Гоку в стремежа му да събере магически драконови топки, които предоставят супер сили. Това е един от най-влиятелните и най-продаваните японски комикси на всички времена.