Новини Събития

Саграда Фамилия в Барселона ще бъде завършена през 2026 г. след 144 години

   
Саграда Фамилия в Барселона ще бъде завършена през 2026 г. след 144 години

Базиликата „Саграда Фамилия“ в Барселона ще бъде завършена през 2026 г., 144 години след полагането на първия камък. Председателят на организацията, натоварена със завършването на шедьовъра на Антонио Гауди, обяви тази дата миналата сряда, когато се навършват сто години от смъртта на архитекта на сградата.

Естеве Кампс заяви, че разполагат с парите и материалите, за да завършат сградата, включително 172,5-метровата централна кула, посветена на Исус Христос, с което „Саграда Фамилия“ ще стане най-високата сграда в Барселона.

Въпреки че сградата трябва да бъде завършена до 2026 г., работата по скулптурите и декоративните детайли и най-вече по спорното стълбище, водещо към това, което евентуално ще бъде главният вход, се очаква да продължи до 2034 г.

Когато работата започва през 1882 г., мястото е земеделска земя, но през изминалите години градът се разраства около църквата. Изграждането на стълбището, което щеше да се простира през два големи квартала на града, щеше да доведе до преместването на около 1000 семейства и предприятия.

Въпреки че някои изследователи на Гауди го оспорват, Кампс настоява, че стълбището винаги е било част от плана на архитекта.

„Ние следваме плана на Гауди докрай“, казва той. „Ние сме негови наследници и не можем да се откажем от проекта му. Планът, представен на местната власт през 1915 г., който е подписан от Гауди, включва стълбището.“ Той добави, че водят разговори с кмета на Барселона Жауме Колбони относно плана, тъй като местната власт има последната дума. „Нямам кристална топка, която да ми каже кога ще вземат решение“, каза той.

От самото си създаване „Саграда Фамилия“ е преследвана от войни, занемаряване и липса на финансиране. Неотдавна пандемията от коронавируса доведе до двегодишно прекъсване на работата по обекта.

Преди навлизането на масовия туризъм дейностите са били финансирани единствено с дарения от покаяли се грешници, което е правело паричните потоци непредвидими и мнозина са се съмнявали, че работата някога ще бъде завършена. Поетът Жоан Марагал описва базиликата като „поезията на архитектурата... храм, който никога няма да бъде завършен, който постоянно се променя“.

От десетилетия насам туризмът гарантира стабилни приходи, като близо 5 милиона посетители годишно плащат по 25-40 евро за посещение. Малко повече от половината от 125-те млн. евро, които се получават, отиват за довършване на работата. Как се изразходва останалата част остава загадка, тъй като църквата не е задължена да публикува отчетите си.

През 1936 г., в началото на гражданската война в Испания, анархисти подпалват криптата и унищожават работилницата на Гауди и гипсовите модели, които той прави като ръководство за своите наследници при завършването на работата. Архитектът Lluís Bonet i Garí спасява фрагментите и моделите на Гауди са старателно сглобени отново. Много от техническите детайли за реализирането на проекта на Гауди по-късно са уточнени от новозеландския архитект Марк Бъри с помощта на аеронавигационен софтуер.

Саграда Фамилия се смята за едно от чудесата на съвременния свят, но това не винаги е било така. Салвадор Дали описва нейната „ужасяваща и разяждаща красота“, а Джордж Оруел я смята за „една от най-отвратителните сгради в света“ и коментира, че анархистите са проявили липса на вкус, тъй като не са я взривили, когато са имали възможност.