Новини Събития

Испанската телевизия TVE засне серия от репортажи за България

   
Испанската телевизия TVE засне серия от репортажи за България

Като част от своята мащабна кампания за популяризиране на България сред чуждестранни пазари, с цел привличане на туристи в страната ни през цялата година, Министерство на туризма си партнира с испанската телевизия TVE, като в периода 20-22 март телевизионен екип на популярното предаване Aquí la Tierra засне серия от репортажи за страната ни. В рамките на тридневното пътешествие, екип от редактори на предаването посети няколко дестинации в Централна и Южна България, запознавайки се отблизо и документирайки за своите зрители, част от културно-историческите забележителности, традиционни български занаяти и любопитни кулинарни изкушения, типични за посетените от тях региони.

В компанията на експерти, както и на професионален екскурзовод, екипът на Aquí la Tierra стартира своята обиколка с посещение на изпълнения с богата история и автентичен възрожденски вид град - Копривщица. Предварително подготвената програма от страна на Министерството включваше пешеходен тур из улиците на града, посещение на музейни къщи, включително и посещение в частен дом, с демонстрация на кулинарни специалитети от домакиня в национална носия, както и обяд в местен ресторант, с дегустация на традиционни за региона специалитети.

Друга спирка от обиколката на телевизионния екип бе овцевъдна ферма в с. Бъта, където собственикът на фермата – Ана Минковска, запозна гостите с традиционните български похвати при квасене на кисело мляко и правене на овче сирене, демонстрирайки процесите. По време на посещението, телевизионният екип прояви изключителен интерес върху процесите, като в своите материали журналистите акцентираха върху уникалността на българското кисело мляко и неговите „чудодейни” характеристики, които се дължат и на единствената по рода си бактерия, срещана само в България – Лактобацилус булгарикус.

Обиколката на редакторите включваше и посещение на град Пазарджик, където екипът на испанската телевизия се запозна с културно-историческото наследство на града и разгледа забележителностите му, сред които: църквата „Св. Богородица” - най-голямата възрожденска църква в България, родната къща на писателя и политик Константин Величков - архитектурно-художествен и исторически паметник на културата от национално значение, както и читалището „Виделина”, архитектурен и исторически паметник на културата, построен в началото на XX век.

В края на своята обиколка из Централна и Южна България, екипът на Aquí la Tierra посети международно-разпознаваемия килимарски цех „Хемус”, намиращ се в с. Костандово, край Велинград, където се запознаха с различните техники при традиционната изработка на килими и черги на ръка, както и с индивидуални дизайнерски проекти, които могат да се срещнат в някои от най-престижните сгради из Европа.

Aquí la Tierra е специализирано телевизионно предаване, излъчвано от Испанската обществена телевизия TVE и копродуцирано от продуцентската компания „Catorce Comunicación”. В своите епизоди на Aquí la Tierra, редакторите на популярното шоу посещават любопитни дестинации, споделяйки своите впечатления. Темите, които засягат са: гастрономия, с акцент върху традиционни рецепти, включително пречупени през модернистичния поглед на днешните шефове, местни занаяти, природа, климатология, екология, география, културно-исторически забележителности, археология, обичаи, които отличават всяка област, подчертавайки какво прави конкретното място уникално и специално. Темите, които  Aquí la Tierra засяга, привличат над 10% дял от испанската аудитория, като дневно телевизията се радва на над 1 милион зрители. Самото предаване има 9-годишна история и се излъчва в праймтайма – от 20:30 до 21:00 ч., всеки ден без събота. Предаването има и силно присъствие онлайн, както и в социалните мрежи, с над 200 000 последователя в своите канали.