Новини Събития

Пещерата Бисерна ще бъде отворена за посещения от 6 април

   
Пещерата Бисерна ще бъде отворена за посещения от 6 април

„Бисерна“ - най-дългата и красива пещера в Природен парк (ПП) „Шуменско плато“ ще бъде отворена за посещения от 6 април, съобщиха днес от Дирекцията на парка. 

Пещерата ще може да бъде разгледана само след предварително записване на телефон 054/800765, от сряда до неделя включително, като посетители в понеделник и вторник няма да се приемат. Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10:00, 11:30 и 13:00 часа, а в празничните и почивните дни групи да се приемат и от 15:00 ч. 

Разходката в „Бисерна“ е около 800 метра в едната посока. Температурата е около 10 градуса и затова е необходимо посетителите да имат топла дреха. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки. Не се препоръчва да се водят домашни любимци и малки деца. До пещерата се стига пеша, тъй като горският път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“, през чешма „Боровец“ и маркиран маршрут „Урок по горската пътека“, както и от разклона за крепостта „Стария град“, по пътя за вилата на Община Шумен. Указателни табели има по всички посочени маршрути, припомнят от Дирекцията на природния парк. 

Оттам отбелязват, че пещера „Бисерна“ всяка година привлича хиляди хора, като много туроператори я включват в пакетите си и я популяризират. Близо 4000 туристи са я разгледали през 2023 г. 

Пещера „Бисерна“ е обитавана от 14 вида прилепи. Обичайно тя се отваря за посещения само през пролетта и есента, заради жизнения цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. Тя е благоустроена по проект от Оперативната програма „Околна среда“, а основната цел е ползването ѝ за научни цели и редът за достъп е съобразен с опазването на прилепите. Те са защитен вид според Закона за биологичното разнообразие, припомниха на БТА от природния парк.