Новини Транспорт

Служители на Летище София излизат на протест заради ниски заплати

   
Служители на Летище София излизат на протест заради ниски заплати

Протестна готовност на работещи на Летище София. Причина са ниски заплати. Могат ли протестиращи и работодатали да сближат позиции или може да се стигне до ефективен протест.

Малко по-рано днес се събраха представители на синдикалните организации със служители на Летище София, за да обсъдят предложенията за увеличаване на заплатите. Има недоволство сред служителите на летище и са в готовност за протестни действия, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Първоначалното искане внесено от синдикатите е било увеличение с 20%. На това работодателят е отговорил с предложение за първо увеличение на заплатите от 2,5% и второ от 5%. Към това се предвижда допълнителен бонус от 100 лева плюс още 20 лева за храна. Така брутното възнаграждение се равнява на 200 лева.

Обсъждането на предложенията приключи неуспешно. Служителите на летището отказаха предложението на СОФ Кънект за увеличение на заплатите от 5%. На ново заседание в сряда ще стане ясно какви допълнителни действия ще се предприемат, но служителите са категорични, че ако не получат заслуженото увеличение ще започнат протестни действия.

"Колегите, които са работници на Летище София, не са доволни от предложението на работодателя и естествено ние ще предадем техните думи на срещата, която ни е в сряда, но категорично отказват предложението 5% увеличение на основните работни заплати", каза пред БНТ Александър Шопов, председател на Федерацията на транспортните синдикати - КНСБ.

Той допълни, че хората са готови на протест, но първо ще се изчака провеждането на среща с ръководството на Летище София.