Новини Транспорт

Бургас влиза в специален фонд да насърчава полетите през зимата до морето

   
Бургас влиза в специален фонд да насърчава полетите през зимата до морето

Общинският съвет в Бургас гласува на общината правомощия да участва в сдружение с нестопанска цел "Фонд за развитие на Летище Бургас", за да насърчава полетите до града извън летния сезон. Представител в него ще е кметът Димитър Николов.

„Туризмът е водещ за създаване на този фонд, но снованието за създаването му е комплексно и е за развитие на региона - пътуване с цел образование, работа, инвестиции, здравни причини, които в последната година и половина растат в посока Бургас. Аз като кмет ще ви държа в течение с всички решения, които се взимат. Да си пожелаем успех, това е само началото", заяви кметът Николов. 

Вноската за фонда ще бъде заделена от бюджета на Бургас за 2024 г.

"Такива средства залагаме повече от 6-7 години. Отначало бяха 300 000 лв. - 360 000 лв., а до момента са близо 480 000 лв. Досегашните средства се събираха по условията на фонд, в който участваха морските общини – Бургас, Несебър, Поморие и Созопол. Сега организираме такъв фонд на територията на цялата област, където Бургас ще бъде водещ на територията на цялата област. В него ще участва и концесионерът не летището "Фрапорт". Очаквам фондът да бъде регистриран, за да започна разговорите", обясни Николов.

И добави, че устно разговарял вече с колегите си от Ямбол, Стара Загора и Сливен да се включат в него с по-малки средства, ако преценят, че зимните полети до Бургас ще са от полза за икономиката им.