Транспорт

Всички международни летища у нас са готови да заработят в Шенген

   
Всички международни летища у нас са готови да заработят в Шенген

Четирите международни летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са готови от полунощ на 31 март да работят като част от шенгенското пространство за свободно движение.

В полунощ на 31 март гишетата за граничен контрол ще бъдат преместени в онази зона на летището, където са ръкавите за самолетите, които излитат или пристигат от страни извън шенгенското пространство. Така пътниците в Шенген няма да минават през тях. По същия начин ще бъдат организирани и гишетата за паспортен контрол на влизане в страната.

Вътрешният министър в оставка Калин Стоянов коментира, че в предстоящите месеци предстои да се стигне и до решение за премахването на контрола и по сухоземните ни граници. Той изтъкна, че за изминалото денонощие са регистрирани 24 опита за нелегално влизане у нас срещу 206 в същото денонощие през миналата година.

"От това, което виждаме и чуваме от колегите е, че ние имаме готовност за това, което предстои на 31 март. За нас важното е ние да продължим да охраняваме държавната граница по начина, по който го правим в момента и да продължи трайната тенденция по намаляване на миграционния натиск", заяви Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

След 31 март родителите, които пътуват с децата си без другия родител, няма да се налага да представят нотариално заверена декларация за страните в Шенген. Онези, които не желаят децата им да напускат територията на България, ще трябва да удостоверят решението си чрез акт на районните съдилища. 

"Това са европейски правила за държавите - членки на Шенген. Който лети за тези държави със своето дете, там няма да извършваме граничен контрол и гранични проверки, т.е. за там не са необходими декларации", Антон Златанов - директор на "Гранична полиция".