Новини Събития

Откриха цветни картини в 4300-годишна египетска гробница

   
Откриха цветни картини в 4300-годишна египетска гробница

Цветни картини от ежедневния живот в древен Египет откриха в гробница на над 4300 г.
Известна като мастаба, гробницата е открита в пирамидния некропол на Дахшур, на около 40 км южно от Кайро, по време на неотдавнашна египетско-германска археологическа мисия. Дахшур е най-южният от големите пирамидни некрополи на Старото египетско царство в околностите на древната столица Мемфис. Основните атракции там са двете големи пирамиди на цар Снеферу: Извитата и Червената пирамида.

Направена от неизпечени тухли от кал, правоъгълната мастаба е с размери около 8 на 12 метра и разполага със седем гробни шахти, както и с друга шахта за керамични купи и други предмети, използвани в погребални ритуали. Според надписи върху масивна варовикова фалшива врата, гробницата е принадлежала на човек на име Сенеб-небеф, служил в администрацията на дворцовия квартал, както и на съпругата му Идут.

Формата на мастабата, заедно с надписите, изображенията и керамиката, намерени вътре, предполагат, че датира от края на Петата или началото на Шестата династия - приблизително 2300 г. пр.н.е.

Щефан Зайдлмайер, бивш директор на Германския археологически институт в Берлин, ръководи експедицията.

Той казва за CNN: „Коридорът и камерата бяха украсени с фини рисунки върху кална мазилка - рядкост в некропола на Дашур. Въпреки обширните разрушения, запазените изображения са много.  

Те показват собственика на гробницата и съпругата му, сцени от ежедневния живот - магарета на хармана, кораби по Нил, пазар - и слуги, които носят дарове за погребението.“

Според египетското министерство на туризма и антиките, надписите разкриват, че собственикът на гробницата „е заемал няколко длъжности в кралския дворец“, докато съпругата му е била жрица.

Германският археологически институт извършва разкопки в Дахшур от 1976 г. Първоначалните им етапи са фокусирани върху пирамидите на крал Снеферу от Старото царство (2686 до 2181 г. пр.н.е.) и крал Аменемхат III от Средното царство (2040 – 1780 пр.н.е.)

По-новите разкопки обаче са съсредоточени върху гробниците на велики държавници, свещеници и администратори от същите епохи. Зайдлмайер и неговият екип ще продължат да разкопават мястото „в опит да разкрият още тайни на тази област“, се казва в изявлението на египетското министерство на туризма и антиките. През следващия период ще бъдат извършени дейности по почистване и документиране на гробницата и нейните надписи.