Анализи Новини

Над 500 000 българи се очаква да посетят Германия през 2024 г.

   
Над 500 000 българи се очаква да посетят Германия през 2024 г.

10 града в Германия се готвят да приемат милиони туристи за един от най-големите футболни празници за годината - Евро 2024. От 14 юни до 14 юли Германия ще живее с приповдигнатото настроение на хиляди запалянковци, шалчета, клубни песни и тръпката на голямата игра. Европейското първенство по футбол 2024 е ключово събитие в туристическия календар на Германия за годината, като наред с мачовете градовете-домакини готвят богата програма от допълнителни събития, пише "Сега".

Билетите за мачовете вече са ценна стока, а цените на хотелите в дните около първенството се очаква да са по-високи, но все още не е късно запалянковците и останалите туристи с вкус към футбола да закупят самолетни билети на приемливи цени и да се насладят на играта по площадите на градовете-домакини. За да поемат големия поток от туристи, градовете ще организират и големи къмпинги с достъпни цени за нощуване. Пълна информация за градовете-домакини, съпътстващите събития и забележителностите в района може да се намери на официалния туристически сайт на Германия. Очаква се градусът на настроението да е високо както на легендарните стадиони на Германия, домакини на мачовете, така и по улиците. 

В туристическия календар на Германия за 2024 г., представен от Германския национален борд по туризма, има и други интересни акценти. Тази година Германия отбелязва 250 години от раждането на един от най-известните немски художници, представител на романтизма - Каспар Давид Фридрих. Изпод ръката на художника излизат мистични платна със спиращи дъха гледки от странстванията в природата на Фридрих. Наследството му ще бъде в центъра на редица изложби, културни фестивали, културни маршрути. 

Постоянна политика на Германия е устойчивият туризъм. Като част от политиката за устойчив туризъм се полагат специални грижи за транспорта на туристите, насърчава се по-дългият престой, устойчиви практики при ползването на ресурси и т.н. 

Германия може да предложи на туристите и дълъг списък със забележителности от световна величина. В списъка на световното наследство на UNESCO са включени 52 обекта - от древните крайморски гори до главозамайващата катедрала в Кьолн. За туристите са разработени удобни маршрути през тези места, други 12 маршрута чакат любителите на виното. Гледките на зелените терасирани склонове и натежалите лози са терапия. 

Над 500 000 нощувки на български туристи се очакват през 2024 година в Германия, след като през 2023 броят им достигна 463 982 - с 15,4% повече спрямо 2022 г., отчитат от германския борд по туризма. Повечето българи пътуват към Германия с цел ваканция противно на очакването, че основна причина за визитите е бизнес. Средната продължителност на престоя им е добра - 11,7 дни. Германия отчита възстановяващ се сектор на туризма след кризата с Covid, като през 2023 г. броят на нощувките от чужбина е 80,9 млн. - 90% спрямо предковидното ниво от 2019 г.