Събития

От 1 април Барселона вдига туристическия данък

   
От 1 април Барселона вдига туристическия данък

От 1 април Барселона увеличава туристическия данък, като за едноседмичен престой в петзвезден хотел туристите ще трябва да платят почти 44 евро на човек в допълнение към цената на нощувката, съобщават испанските медии.

Градът има няколко различни такси за туристите, които се сумират. Така регионалният данък зависи от вида на настаняването: за петзвездни хотели той е 3,5 евро на ден, за четиризвездни хотели - 1,7 евро, за частни жилища, наети чрез Airbnb - 2,25 евро, за други обекти - 1 евро.

В допълнение към регионалния данък има и градски данък, който постоянно се увеличава. През април 2023 г. той се повиши от 1,75 евро на 2,75 евро, а от 1 април 2024 г. ще бъде увеличен отново - на 3,25 евро.

Съществува и специален данък за пътниците на круизни кораби. Ако прекарат по-малко от 12 часа в града, те плащат 3 евро, а ако прекарат повече - 2 евро.

Общо след увеличението от 1 април гостите на хотели 5* в Барселона ще трябва да плащат по 6,75 евро за ден престой в града, а на 4* - почти 5 евро. Гостите на апартаменти ще плащат 5,5 евро. Тези, които пристигат в града с круизни кораби за един ден, ще плащат 6,25 евро.

Властите на Барселона заявиха, че увеличението на туристическите такси има за цел да привлече повече "качествен" туризъм в града. В момента той привлича около 32 млн. туристи годишно, много от които пътуват с круизни кораби.

"Нашата цел вече не е масовият туризъм, а качественият туризъм, който увеличава приходите на града. Данните за туристите в Барселона отпреди пандемията през 2019 г. вече са надхвърлени, но не по отношение на броя на туристите, а по отношение на приходите от туризъм", заяви Хайме Колбони, заместник-кмет на града.

Очаква се през 2024 г. туристическите такси да донесат на Барселона 100 млн. евро, които ще бъдат използвани за подобряване на транспортната инфраструктура на града, включително пътища, обществен транспорт и ескалатори.