Новини Хотели

Европейската прокуратура разследва хотели в България за източени Ковид субсидии

   
Европейската прокуратура разследва хотели в България за източени Ковид субсидии
Разследването е в ски курорт

Европейската прокуратура в София обяви в четвъртък, че ръководи претърсвания в два хотела в български ски курорт в рамките на разследване за измама със субсидии по програма Covid-19.

През 2020 г. и 2021 г. разследваното дружество е получило 220 000 евро от Европейския социален фонд (ЕСФ) по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсиране на възнагражденията на персонала, когато туризмът е бил спрян по време на пандемията, се казва в официалното съобщение, цитирано от Mediapool.bg.

Подозира се, че работодателят е поискал от някои от служителите да върнат част от получените заплати и че от тяхно име са били подправени документи, за да се докаже, че те наистина са получили финансовата компенсация.

За подозренията съобщи българската Държавна агенция за национална сигурност (ДАНС), а претърсванията тази сутрин бяха извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.