Хотели

Големи хотелиери създават нова асоциация

   
Големи хотелиери създават нова асоциация
Красимир Станев (горе вляво), Гриша Фиданов (горе вдясно) и Венцислав Танчев създават новата организация
  TravelNews

Част от големите хотелиери в България планират да създадат нова браншова асоциация. Това съобщиха за TravelNews част от учредителите. Те ще се съберат утре, 29 март 2024 г., в "Гранд хотел Милениум" в София за нейното създаване. „Не може ресторантьорите да управляват държавата, а ние хотелиерите да не сме представени във властта“, обяви пред TravelNews Гриша Фиданов, собственик на българската хотелиерска верига „Грифид хотелс“, който ще е един и от учредителите. Той е сред най-големите собственици на обекти в Златни пясъци.

Сред останалите двигатели на новата асоциация се очаква да бъдат Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена“ АД, и Венцислав Танчев, собственик на хотелите „Модус“ във Варна и Wave resort край Ахелой. Други сред учредителите се очаква да бъдат хотелиерът Веселин Данев (собственик на хотелите "Сол Луна Бей Ризорт" в Обзор, Melia Grand Hermitage в Златни пясъци, Melia Sunny Beach и "Сол Несебър Ризорт"), строителната фирма НИКМИ, която има няколко градски хотела, и други.

В цял свят хотелиерите имат собствена асоциация, която да защитава техните интереси. Крайно време е такава да бъде създадена и у нас, за да не се преплитат интересите с ресторантьорите, коментира Венцислав Танчев.

В момента има още две организации, в които влизат хотелиери – Националният борд по туризъм (НБТ), в която влизат също големи хотелиери, и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), разполагаща с редица регионални структури и държи правата с големи отстъпки за заплащането на авторските права в музиката от хотелиери и ресторантьори към „Музикаутор“.

Наскоро "Албена" АД напусна Националния борд по туризъм, като Красимир Станев обяви, че обмисля да направи същото и с БХРА. Причина затова стана, че от НБТ и някои регионални структури на БХРА поискаха смяната на министъра на туризма Зарица Динкова при ротацията. Самият Станев беше най-големият защитник за оставането й на поста.  

В регистъра на туристическите сдружения фигурират вече над 240 организации, показва справка в сайта на Министерството на туризма.

Мирослав Иванов