Новини Събития

Туристически бум на Ниагарския водопад за слънчевото затъмнение

   
Туристически бум на Ниагарския водопад за слънчевото затъмнение

От пътуване с ретро влак на цена от около 4000 щатски долара на човек до нощувки в хотели за 1600 щатски долара, компаниите с обекти около величествения Ниагарски водопад предвкусват завишени приходи около пълното слънчево затъмнение на 8 април, когато се очакват около един милион посетители, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Водопадът, разположен на границата между САЩ и Канада, е точно по пътя на затъмнението и много хора резервират отдавна хотели и жилища под наем, за да наблюдават феномена на едно от природните чудеса в Северна Америка. Търсенето повиши цените в хотелите, докато хората правят резервации в последния момент в малкото останали свободни места за настаняване. Затъмнението се свързва с оживление от двете страни на водопада - в Онтарио и в Ню Йорк, с много планирани допълнителни дейности.

Много ентусиасти планират да пътуват хиляди километри през територията на Канада, за да са на водопада точно, когато сянката на луната покрие Слънцето за около три-четири минути в 15:20 часа източно американско време на 8 април. За Канада това е първото пълно слънчево затъмнение от 1979 г., като следващото се очаква да е през 2044 г.

Кметът на град Ниагара фолс в Онтарио Джим Диодати прогнозира най-високата посещаемост в града досега. Кметът очаква около един милион посетители за затъмнението. Обичайно туристите за цяла година са около 14 милиона души.

"Ясното, хубавото време е черешката на тортата. Само стискам палци и се надявам", каза той.

Повечето хотелски стаи са резервирани и цените са по-високи от обичайното, каза Джанис Томсън, президент и изпълнителен директор на официалната туристическа компания Niagara Falls Tourism. Много от хотелските стаи се предлагаха на цени от 1000 канадски долара нагоре, а тези с гледка към водопада бяха с начална цена от 2000 канадски долара за нощувка.

Регионът, който включва общините Ниагара фолс, Ниагара он дъ Лейк и Сейнт Катаринс, е сред най-търсените дестинации на Еърбиенби (Airbnb) за резервации в Канада за затъмнението, сочат данни на компанията.

Хотел на "Хилтън" с изглед към водопада организира "парти на паркинга" с гледка към затъмнението и музикални изпълнения на живо и диджей срещу вход от десет канадски долара, който покрива и чифт защитни очила за наблюдение и сувенирна чаша. Цените на стаите в хотела с гледка към водопада, които обикновено са 200 канадски долара, за затъмнението бяха над 1000 канадски долара. От американската страна на водопада ретро влак ще вози пътници от Ню Йорк до водопада, като цената за човек е малко над 4000 щатски долара.

Ентусиасти като професора по физика от Университета на Торонто Джейсън Харлоу ще бъде на водопада със семейството си за затъмнението. "Да видиш нещо толкова рядко и така красиво - да видиш звездите посред бял ден, това е нещо, което децата ми ще запомнят за цял живот", каза той.