Новини Хотели

Столична община събаря незаконния ловен хотел на Румен Гайтански-Вълка

   
Столична община събаря незаконния ловен хотел на Румен Гайтански-Вълка

Започна събарянето на незаконния ловен хотел близо до брега на язовир "Искър". Сградата бе построена от фирма "Био Майнинг", свързана с Румен Гайтански-Вълка през 2020 г. Предишният кмет Йорданка Фандъкова не се реши да го премахне, въпреки издадената през юни 2021 г. заповед за това от главния архитект на София Здравко Здравков.

"Един мандат и политическа воля не стигнаха на предишната градска управа да направи това, което повелява законът", коментира днес кметът Васил Терзиев във фейсбук.

Върховният административен съд отсъди окончателно в края на януари, че трябва да бъде премахнат ловния хотел. Срокът, даден на фирмата на Гайтански за доброволно събаряне изтече и Столичната община пристъпи към принудително изпълнение. По предварителна оценка то ще струва на общината до 2.4 млн.лева. Ще бъде предявен иск по съдебен ред тази сума да бъде възстановена от "Био Майнинг" след като приключи събарянето и извозването на строителните отпадъци, посочва "Дневник".

Ловният хотел на Вълка бе построен през 2020 г. и е със застроена площ от 1490 кв.м, височината е 11 м. Има покрит плувен басейн. При проверка на строителния контрол на район "Панчарево", на чиято територия е, бе установено, че строежът няма нито одобрен проект, нито издадено разрешение за строеж.

Фирмата "Био майнинг" обаче твърдеше, че строителството е законно, защото не било нов градеж, а ремонт на стара техническа работилница на същото място и затова нямало нужда от разрешение за строеж. Снимки от преди началото на строежа на ловния хотел показват, че там е било гола поляна и не е имало работилница. Тези твърдения не минаха пред съда и бе прието, че е нов градеж.

Сигнал за строежа на незаконния хотел пръв подаде народният представител Владислав Панев от "Демократична България". През август 2020 г. той сезира Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и Министерството на земеделието и храните. Започнаха проверки на обекта, а през юни 2021 г. арх.Здравков разпореди доброволно премахване на построеното от "Био майнинг".

Фирмата на Гайтански-Вълка има договор за съвместна дейност с Югозападното държавно предприятие - Благоевград, което управлява ДЛС "Искър". Срокът е за 15 години и е в сила от юни 2016 г. Под тази форма частната фирма е трябвало да инвестира в ловното стопанство, но от одитен доклад на земеделското министерство дружеството не е изпълнило поетите задължения.

"Ще бъдем безкомпромисни към незаконното строителство. За това е важно участието на всички институции. В нашата работа показваме нулева толерантност към нарушенията на закона, още повече, когато това се случва на метри от язовир "Искър", увери кметът Терзиев днес.