Транспорт

Цените за новия италиански Orient Express скочиха

   
Цените за новия италиански Orient Express скочиха

Резервациите за новия италиански влак “La Dolce Vita Orient Express” започват официално във вторник. Почитателите на луксозните железопътни пътшествия обаче може обаче да проверят цените на билетите сега, преди те да са се покачили още. Цените за пътуване с една нощувка с луксозния влак нараснаха от 2 000 евро на човек през декември 2022 г. до 2 500 евро през ноември 2023 г. И двете цени бяха определени по време на период за резервации преди продажбите, по време на които трябваше да се плати депозит. Началната цена обаче вече е скочила до 3 500 евро на човек на нощ, според прессъобщение от този месец. Това представлява увеличение от 75% за 16-месечен период. Влакът се очаква да потегли през пролетта на 2025 г., според френската компания Accor.

Какво се случва?

От Accor не са отговорили директно на въпроса на CNBC за причината за това рязко повишение в цените. Представител на компанията е заявил, че “цените се променят в зависимост от заетостта, сезона, маршрута и вида купе.”

Трябва да се отбележи обаче, влакът все още не се движи.

Цените все още са по-ниски в сравнение с тези за друг влак в Европа, който използва името “Orient Express” — Venice Simplon-Orient-Express. Цените за нощувките в този влак започват от 7 060 паунда (8 925 долара) на човек, според неговия уебсайт. Влакът се управлява от Belmond, която е собственост на LVMH.

Повишаващите се цени са в резултат на продължаващото желание на потребителите да плащат повече за луксозни изживявания. Но това вероятно не е единствената причина, казва Дейв Гуджър, управляващ директор за Европа, Близкия изток и Африка в Tourism Economics.

“Търсенето на луксозни пътувания е отразено в продължаващото покачване на някои цени,” казва той. “Увеличенията обаче не са в резултат на печалбарство и до голяма степен са в съответствие с нарастващите разходи, в това число за персонал и за обслужване на задължения.”

Гуджър определя увеличението в цените на билетите за влака La Dolce Vita като “нещо извънредно,” но също така отбелязва, че то отразява уникалната услуга, която той предлага.

Влаковете La Dolce Vita

La Dolce Vita Orient Express на Accor се очаква да се движи по девет маршрута през Италия, като сред тях са крайбрежно пътуване от Палермо до Рим и друго от Рим до Монталчино в Тоскана. Резервациите по телефон за влаковете започват на 2 април, а желаещите да пътуват с тях ще могат да резервират билети и през уебсайта от 24 април. Accor планира да пусне още един влак с име “Orient Express”, който ще използва реставрирани вагони от 19-и век, които някога са били част от историческия “Nostalgie-Istanbul-Orient-Express.”

Влакът ще се движи по различни маршрути в Европа, в това число и между Париж и Истанбул.

Първоначално той трябваше да потегли през тази година, но сега се очаква да направи първите си пътувания през 2026 г.