Транспорт

Turkish Airlines извърши първия си полет до Либия след 10-годишно прекъсване

   
Turkish Airlines извърши първия си полет до Либия след 10-годишно прекъсване

Турският авиопревозвач Turkish Airlines възобнови полетите си до Триполи след 10-годишно прекъсване, бележейки нова глава в отношенията между Турция и Либия, съобщава турският в. "Тюркийе".

Самолет на авиокомпанията се приземи на международното летище Митига в либийската столица вчера и бе посрещнат с церемония, на която присъстваха министърът на транспорта на Либия Мохамад Салем аш Шахуби, посланикът на Турция в Триполи Кенан Йълмаз, генералният директор на гражданската авиация на Турция проф. Кемал Юксек, генералният директор на гражданската авиация на Либия Абдуррахман бин Юсуф и генералният директор на "Търкиш еърлайнс" Билял Екши.

Министърът на транспорта на Либия Мохамад аш Шахуби изрази благодарността си към турското правителство за усилията му за възобновяване на полетите на авиопревозвача. По думите му стъпката ще насърчи и други международни авиокомпании да предприемат подобни стъпки.

Турският посланик Йълмаз заяви, че Турция и Либия са решени да укрепят отношенията си в областта на транспорта, както и във всички други области. Той подчерта, че възобновяването на полетите бележи историческа повратна точка в отношенията между двете държави. Посланикът посочи още, че "Търкиш еърлайнс" планира да започне полети до Бенгази и Мисрата в близко бъдеще.