Новини Транспорт

Увеличават пътните такси на гръцката магистрала Eгнатия

   
Увеличават пътните такси на гръцката магистрала Eгнатия

Увеличават пътните такси на магистралата "Eгнатия" до 120%. Ще засегне българите, пътуващи за Гърция. След подписването на съвместното министерско решение от министрите на инфраструктурата и икономиката неминуемо ще има значително увеличение на таксите по пътя Игуменица-Кипи Евроса, съобщава Bulgaria ON AIR.

Според асоциацията на работниците, които протестират, увеличението ще бъде до 120% за три години. Очаква се магистралата да премине от контрола на гръцката държава в ръцете на консорциума GEK TERNA SA (75%)-EGIS PROJECTS SA (25%) за период от 35 години.

Концесионния договор беше подписан на 28 март. Въпреки това, министрите на инфраструктурата и икономиката преди това подписаха съвместно министерско решение за увеличението на тол таксите, което трябва да бъде публикувано в Държавен вестник, за да влезе в сила, и което се определя като астрономическо, тъй като ще достигне 120% в рамките на три години - с 0,03 евро на километър до 0,065 евро на километър.

По-специално, таксата веднага ще се увеличи от 0,03 евро на километър на 0,04 евро на километър. Очаква се през следващите три години да се повиши до 0,065. Очаква се също незабавно да отпадне безплатното пътуване по "Егнатия" за местни жители и безработни.

Новите цени провокираха реакция от страна на служителите на магистралата "Eгнатия" излязоха на стачка и също така пуснаха изявление, в което подчертават проблемите, които ще донесат новите цени.