Събития

България официално от днес е в Шенген - по въздух и вода

   
България официално от днес е в Шенген - по въздух и вода

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие. На тържествена церемония в неделя присъстваха премиера и вицепремиера - Николай Денков и Мария Габриел. Посрещнати бяха пътници, пристигащи с полет от Берлин. 

Символично Денков и Габриел натиснаха заедно бутон, който промени цвета на паспортните пунктове от червен в зелен, символизиращ свободното преминаване на гражданите в Шенгенското пространство.

На церемонията присъстваха и транспортния министър Георги Гвоздейков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Реално, първият самолет, който кацна в Шенгенска България беше полетът от Неапол, точно двайсет минути след полунощ в неделя. Пътниците бяха посрещнати с шампанско на летище София, показа екип на Нова тв.

Денков: Шенген е най-големят успех след приемането ни в ЕС

Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път, каза в неделя премиерът в оставка Николай Денков.

"Шенген не е ограда, а е доверие", каза Денков.

Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи, каза той.

Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро, каза още Денков.

Габриел: Днес е исторически момент

Шенген е едно от достиженията на европейския проект и днес е исторически момент, защото България става част от него, каза вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

България става общност от милиони хора, пътуващи свободно, с ползи за бизнеса, за туризма и културата. Нека всички заедно да продължим до крайната цел за премахването на проверките по сухопътните граници, заяви Габриел.

Няма много моменти в живота на всеки един от нас, в който отбелязваме резултат, постигнат вследствие на обединени усилия, на много обща работа. Този ден е и единствен, защото той днес ни казва, че България вече не е само наблюдател около масата и дебатите, които са свързани с укрепнало, силно, добре функциониращо Шенгенско пространство, коментира вицепремиерът.

Проверките по речните граници остават засега, включително и за преминаване на българско-румънската граница по Дунав, защото е прието, че речните граници са част от сухопътните.

Предвижда се през април Европейският парламент да призове до средата на годината да бъде прието решение за пълно отпадане на проверките при пътуване от и до България и Румъния от държави от Шенген.

Приемането на България в Шенген по въздух и вода е страхотно постижение и ще донесе много ползи. Това посочи Хесус Кабайеро, директор на оператора на Летище София"СОФ Кънект", по време на тържественото отбелязване на влизането на България в Шенген.

Летището разпространи информация, които да улесняват пътниците при пътуванията след влизането в Шенген. 

Ако сте заминаващ пътник

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка на Шенген. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

Ако сте пристигащ пътник

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни през страна членка на Шенген.

Ако пристигате от дестинация извън Шенгенското пространство, то процедурата по гранична проверка и митническа проверка преди получаването на регистрирания багаж остава същата, както е до този момент.

Без писмено съгласие от родителите на малолетно или непълнолетно дете

Главна дирекция "Гранична полиция" няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за Шенгенски държави. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължителен документ за самоличност

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.