Новини Събития

Туристически организации издигнаха отново Мартин Захариев за министър

   
Туристически организации издигнаха отново Мартин Захариев за министър

„Подкрепяме за министър на туризма д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм, към настоящия момент!“. Това пише в отворено писмо, изпратено до медиите и подписано от неправителствени организации в сектора, сред които Национален борд по туризъм /НБТ/, Българска туристическа камара /БТК/. Българска асоциация за туризъм /БАТ/, Сдружението на заведенията в България /СЗБ/, Българската асоциация на заведенията /БАЗ/, регионални структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и много други. 

Публикуваме пълния текст на тяхната позиция без редакторска намеса:

„От март 2020 г. до сега българският туризъм бе изправен пред някои от най-големите кризи в своята история! Първо огромна част от бранша беше затворен заради пандемията COVID-19. Последваха трудни дни, седмици, месеци и години, в които се борихме не само за своето възстановяване, но изобщо за оцеляването на бранша. Изправени сме и пред нови предизвикателства – войната в Украйна, чутовната инфлация, несигурната среда в България, некомпетентното управление на сектора през последните години…

Но днес ние сме по-обединени от всякога. И въпреки че последствията от множеството кризи, през които преминаваме далеч не са заличени, ние вярваме, че ще излезем от тях по-силни и конкурентноспособни. 

Убедени сме, че е дошъл моментът, туризмът да стане национален приоритет не само на думи, но и на дела! И именно затова, когато предстои да се състави служебно правителство, едни от най-големите туристически организации в България излизаме отново с конкретни предложения за приоритети и номинация за министър на туризма. 
След всичко случило се през последните години вече сме твърдо на мнение, че повече политически назначения в туризма не бива да има! 

Начело на министерството трябва да застане доказан експерт, на когото браншът има доверие и който притежава качествата да го поведе в правилна посока, да осъществи дългоочакваните реформи и да го позиционира в по-благоприятна позиция спрямо основните ни конкуренти. 

Долуподписаните неправителствени организации, всичките легитимно вписани в регистъра на туристическите сдружения към ресорното министерство, подкрепяме за министър на туризма д-р Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм, към настоящия момент! 

Д-р Захариев винаги е имал своя гражданска и експертна позиции, които е отстоявал от момента, в който през 2014 г. беше създадено Министерството на туризма. Той притежава необходимия административен и управленски опит, за да ги приложи в качеството се и като министър на туризма. 

Д-р Мартин Захариев е завършил право в Софийския университет, специализирал е медиен мениджмънт в САЩ и Англия, защитил е дисертация „Дигитализация на бизнеса в туризма“. През последните 30 години се занимава с частен бизнес в областта на медиите, телекомуникациите, маркетинга, високите технологии и туризма. Бил е депутат в 42-то Народно събрание като гражданска квота.

Той получава кредит на доверие от нас и вярваме че ще оправдае очакванията ни. 
Нашите организации се обединиха и около 10 основни приоритета, които д-р Мартин Захариев и екипът му трябва да реализират в рамките на пълния срок на мандата. 
Подчертаваме, че ние няма да бъдем безкритични, но ще сме конструктивен коректив на всичко, което се случва в българския туризъм.“

Димо Христов