Новини Транспорт

С полет от Меминген летище Варна също се присъедини към Шенген

   
С полет от Меминген летище Варна също се присъедини към Шенген

С тържествена церемония и водна арка летище Варна отбеляза влизането на България в Шенген по въздух. Малко преди обяд кацна самолет от шенгенското пространство с 163 души на борда. Пътниците, които пристигнаха от германския град Меминген, бяха посрещнати с приветствие и празнична програма и всеки един от тях получи подарък за спомен.

"Чувстваме се като свободни граждани на света. Всички, които пътуваме, знаем какво е ограничението, когато чакаш паспортна проверка, знаем как се делят хората вляво, вдясно, а така е добре. Прекрасно е!" Милион и половина лева е струвало преустройването на пространството на летище Варна, за да отговаря на изискванията.

"Средно с 5 минути, но в пикови часове времето отива над 30 минути, така че от гледна точка на ефект пътниците, които се обслужват най-вече в летните месеци, ще усетят тази разлика. Авиацията отново изпревари държавата. Отново сме авангард, отново показахме, че за много кратки срокове сме готови да се пренастроим и да изпълним всички изисквания по линия на софтуер, помещения, квадратури, оповестяване, евакуации", заяви Димитър Костадинов, директор на летище Варна.