Новини Събития

Очакват 1 млн. туристи на Ниагарския водопад за слънчевото затъмнение

   
Очакват 1 млн. туристи на Ниагарския водопад за слънчевото затъмнение

От пътувания с ретро влак на цена от близо 4 000 долара на човек до хотелски нощувки за 1 600 долара, бизнесът около величествения Ниагарски водопад се подготвя за печалби от очакваното на 8 април пълно слънчево затъмнение като в района се чакат около 1 милион посетители.

Водопадът, който е намира на границата между САЩ и Канада, е на пътя на затъмнението и много хора харчат сериозни средства за хотели и жилища под наем предварително, за да се насладят на феномена на едно от природните чудеса на Северна Америка. Търсенето покачи цените на хотелите, а хора, които са решили да пътуват в последния момент, резервират последните налични места за настаняване.

Периодът около затъмнението ще бъде натоварен за водопада и от страната на Онтарио, и от страната на Ню Йорк, като за тогава са подготвени множество специални дейности.

Много ентусиасти планират да шофират хиляди километри през Канада, за да бъдат там, когато лунната сянка ще закрие слънцето за около четири минути в 15:20 часа местно време (22:20 часа българско време). За Канада това е първото пълно слънчево затъмнение от 1979 г., а следващото е прогнозирано за 2044 г.

Кметът на канадския град Ниагара фолс Джим Диодати прогнозира, че за затъмнението ще привлече "най-големият брой хора, които някога са идвали" от канадската страна на водопада. Според Диодати ще присъстват д 1 милион души, като за сравнение за цяла година посетители обикновено са 14 милиона.

"Ясното време е черешката на тортата", казва Диодати. "Просто стискам палци и се надявам."

Повечето хотелски стаи за резервирани, а цените са по-високи от обикновеното, според Джанис Томсън, президент и главен изпълнителен директор на Niagara Falls Tourism.

Много хотелски стаи са били с цена от 1 000 канадски долара за нощувка (735 долара) и повече, а при някои, които предлагат гледка към водопада цените дори достигат 2 200 канадски долара (1 620).

Регионът е един от няколкото с най-много резервации в Airbnb в Канада за затъмнението, според платформата.

Джон Пърси, президент и главен изпълнителен директор на агенцията за насърчаване на местния туризъм Destination Niagara USA, казва, че очаква затъмнението да доведе "най-големият поток от посетители, които сме виждали" от американската страна на водопада.

Празнична атмосфера

Хотел Hilton, който се намира срещу водопада в канадския Ниагара фолс, организира "парти на паркинга" предлагайки гледка към затъмнението, заедно с музика на живо, диджей и камиони с храна. Входът е 10 канадски долара включва чифт предпазни очила и чаша сувенир.

Стаите в Hilton, които гледат към водопада и обикновено струват около 200 канадски долара (147 долара) на нощ, са резервирани на цени от над 1 000 канадски долара (735 долара) за затъмнението. Цените в новия Sheraton Hotel на Marriott надхвърлят 1 000 канадски долара (735 долара) на нощ, в сравнение с около 250 канадски долара (183 долара) за уикенд по-късно през следващия месец.

От американска страна ретро влак ще транспортира потътници от град Ню Йорк до американския Ниагара фолс, като билетите струват близо 4 000 долара на човек.

Хотелиери и собственици на компании в Ниагара фолс се готвят за събитието от години, надявайки се да възстановят загубите, които са натрупали по време на пандемията от COVID-19. Малките компании увеличават служителите си.

Слънчевото затъмнение ще доведе "повече хора и ще донесе повече късмет", казва Габриел Габри, собственик на Bravo! Pizzeria & Grill в Ниагара фолс.

"Обаждам се на служители от миналата година и ги обучавам отново. Очакваме пълно заведение", казва Габри.