Събития

Отпаднаха паспортните проверки при полети до 28 държави

   
Отпаднаха паспортните проверки при полети до 28 държави

Паспортните проверки на пътуващите със самолет до 28 европейски държави отпаднаха вчера с частичното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство за свободно движение. Това са всички страни - членки на ЕС (с изключение на Кипър и Ирландия), а също Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. С Румъния и България площта на Шенгенското пространство достига 4.5 милиона квадратни километра, и обхваща 450 милиона души население.

От 0 часа днес документите на пътуващите от България към тези държави (и в обратна посока) не се проверяват на границите по международните летища нито преди излитане, нито след кацане (както и международните морски портове). Повече подробности за промените при пътуванията четете тук.

На 30 декември 2023 г. Съветът на Европейския съюз (ЕС) с единодушие гласува от 31 март 2024 г. за България и Румъния да отпадне контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство. Съветът се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници. Това стана след като по-рано същия ден Австрия вдигна ветото си за приемането на двете държави, а седмица преди това същото беше направила Нидерландия.

Двете държави бяха останали последните противници на разширяването на Шенгенското пространство на югоизток по вътрешнополитически причини - засилващи се антиемигрантски настроения в предизборна ситуация.