Новини Събития

10 екопътеки в България за пролетна разходка

   
10 екопътеки в България за пролетна разходка

Пролет е, а заедно с нея у всеки се събужда желанието да се махне от града, да излезе на открито и да се потопи в атмосферата на раззеленилата се природа. Накъде да поемем обаче? Понякога цялото чудене направо ни отказва от това да се разходим някъде сред прородата и затова прибягваме до познатите удоволствия през уикенда. 

Страната ни обаче е изпълнена с прекрасни кътчета, които ще ви подействат разтоварващо и освежаващо и ще заредят приключенската ви батерия. Чудесен избор са множеството екопътеки, разположени на територията на България. Те ни отвеждат до някои от най-интересните и красиви кътчета в страната и правят възможно посещението на иначе недостъпни обекти. А пътят е повече от приятен и живописен. 

Така че, нарамвайте раниците, канете роднини и приятели и заедно се отправете на едно красиво бягство от ежедневието и стреса! Помнете само, че сте на гости на природата и това означава, че трябва да я пазите чиста и да не оставяте боклуци след себе си. :)

Ето кои са и нашите предложения за екопътеки, по които да поемете: 

Екопътека Каньонът на водопадите

екопътека

 

Каньонът на водопадите е място за вълнуващ ден в гората само на 2-3 км от Смолян, по пътя за село Мугла. Имате на разположение маршрут с няколко отклонения и варианти за кратки и дълги преходи, като цялата обиколка е 6 км. Очакват ви дървени мостчета, стълби и разбира се, живописни водопади. Екопътеката е добре маркирана, има маси и пейки, където да седнете да си изядете сандвичите, дървена къщичка за почивка, изгледни площадки за красиви снимки.

Крушунската екопътека

екопътека

 

Крушунската екопътека е най-късата в България, но за сметка на това една от най-посещаваните заради нереално тюркоазените води и приказните бели тераси на Крушунските водопади. Самите Крушунските водопади са обявени за защитена зона и се намират край град Летница, Ловешко. Екопътеката включва стъпала и мостчета, по които може да се изкачите до Крушунската пещера, край която можете да си направите и пикник.

Южнородопската екопътека

екопътека

Южнородопската екопътека е известна още под името Дяволската пътека. Дълга е около 19км. Разходката ще ви заведе до няколко водопада в района, най-високият от които е 20м. Може би най-интересната забележителност там е Дяволският мост.