Новини Събития

Двореца в Балчик представя Златния Салон и Сребърната Спалня на кралица Мария

   
Двореца в Балчик представя Златния Салон и Сребърната Спалня на кралица Мария

Държавният културен институт „Двореца" в Балчик и Националният музей "Котрочени" в Букурещ, Румъния, показват на посетители и гости до 15 юни 2024 г. в зала "Тихото гнездо" изложбата „Отраженията на кралица Мария в двореца „Котрочени". Тя е посветена на 100-годишнината от създаването на „Двореца" в Балчик и представя възстановено културно-историческо наследство под формата на две стаи. Това са Златният Салон и Сребърната Спалня.

Изложбата „Отраженията на кралица Мария в двореца „Котрочени"
Снимка: Дияна Райнова
Изложбата „Отраженията на кралица Мария в двореца „Котрочени" Снимка: Дияна Райнова 

Златният салон се е намирал на долния етаж в двореца „Котрочени", етаж, посветен на официалната страна от живота на кралското семейство. Салонът е бил едновременно приемна и място за общуване на принцеса Мария. Спалнята на принцесата се намирала на горния етаж. Той е бил предназначен за личния аспект от живота на кралската фамилия.

Двете пространства са проектирани от кралица Мария в началото на 20-и век и отразяват нейната творческа личност и страстта ѝ към интериорния дизайн.

Чрез своята смелост и оригиналност двете стаи контрастират на твърдия стил на кралския дворец, внасяйки елемент на уникалност в „Котрочени". Но и двете „творения" са преустроени през следващите десетилетия, като холът е изгубен поради промените, настъпили по време на комунистическия период, а спалнята е изчезнала, когато кралица Мария решава да реконструира мястото си за почивка.

Проектът „Отраженията на кралица Мария в двореца Котрочени" е опит да се възстанови част от изгубеното вече минало, преплитайки исторически изследвания с постиженията на съвременните дигитални технологии, Изложбата е разположена на втория етаж в музея "Тихият кът".