Новини Събития

В МОСВ подписаха Хартата за устойчив туризъм в България

   
В МОСВ подписаха Хартата за устойчив туризъм в България

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов, заместник-министърът на туризма в оставка Ирена Георгиева и представители на туристическия бизнес подписаха Хартата за устойчив туризъм в България, предаде БГНЕС.

Хартата има характер на етичен кодекс и след като бъде приета, ще е отворена за подкрепа от всички заинтересовани страни – местни власти, институции, представители на бизнеса и гражданското общество. Целта е тя да се превърне в своеобразен зелен етичен код за всички, които работят за развитието на устойчив туризма в България.

Екоминистърът в оставка сподели, че тогава заедно с екипа си проучват международния опит и на базата на това провежда множество консултации с всички заинтересовани страни. 

„Хартата не е всъщност наша. Ние сме по-скоро модератор на този процес, защото на нас ни трябва. Нашата работа ще бъде по-лесна, ако обществото, общините, бизнесът общуват помежду си по-добре, разбират се и се съобразяват с устойчивостта на туризма в най-широк смисъл на думата“, заяви Попов.

Министърът на околната среда в оставка поясни, че не става въпрос просто за хотели, за туристически бизнес, а за нашето взаимодействие с природата, включително за разходки в планината, опазване на дюните и т.н.

„Това е и обяснението защо целият този процес е по-скоро при нас, отколкото някъде другаде. Но отново казвам, ние играем ролята на някакъв модератор. И съм много доволен, че се формира работна група, за да видим дали онова, което беше изготвено преди 10 г. е все още адекватно. Вкараха се някакви редакции и сега, за да не остане да лежи в папките още 10 години, решихме просто да я обявим и да я предоставим на гражданския, общинския и бизнес сектор като нещо, което те биха могли да споделят“, обясни той.

Заместник-министърът на туризма в оставка Ирена Георгиева заяви от своя страна, че Хартата за устойчив туризъм в България е една чудесна платформа за това местният бизнес, регионалният бизнес, туристическият бизнес като цяло в нашата страна, институциите и неправителствените организации да се обединят в името на един от основните приоритети на Министерството на туризма, а именно

България да бъде целогодишна туристическа дестинация, осъществяваща устойчив и отговорен туризъм. „Често казваме България е страна с невероятна природа – това е така. Тази природа следва да я пазим както в сърцата си, така и в умовете си, така и с действията си и това е част от каузата устойчив туризъм“, подчерта тя.

По думите ѝ присъствието на представителите на туристическия бизнес означава, че ценностите и каузата са споделени. „На този етап да действаме с химикалка, а след това и с дела и конкретна дейност“, каза още Георгиева.