Анализи Новини

Посланици натискат Зарица Динкова да остане и служебен министър на туризма

   
Посланици натискат Зарица Динкова да остане и служебен министър на туризма

Посланици на страни от ЕС са имали срещи с бъдещия служебен премиер Димитър Главчев да остави министъра на туризма в оставка Зарица Динкова и в неговия кабинет. Това обявиха пред TravelNews представители от екипа на Главчев и от дипломатическия корпус. Те предпочитат да не съобщават за кои посланици става въпрос.

"Това е унижение и толкова абсурдно, като води до отказ от национален суверинетет", коментира Бранимир Ботев, бивш зам.-министър на туризма и президент на Европейската лига за икономическо сътрудничество за България, който в момента е в Брюксел.

"Туризмът предполага експертиза. Той не е за калинки, защото на всички министърки до момента видяхме действията им и те нищо не свършиха", каза Ботев.

Според него Зарица Динкова няма необходимата експертиза за поста министър на туризма. "Тя е удобна на определени корпоративни играчи. Видяхме това и при Николина Ангелкова, която стоя на поста 7 години, защото беше подкрепяна от големия бизнес", смята Бранимир Ботев.

От Министерството на туризма не са коментирали до момента информацията и дали Динкова ще остане служебен министър, ако и бъде предложено.

От "Продължаваме промяната" вече обявиха, че няма да участват в служебния кабинет на Димитър Главчев нито с ярки политически лица, нито с експерти, каза съпредседателят на партията Кирил Петков. Зарица Динкова е близка именно до ПП след като напусна "Зелено движение" (част от другия партньор - ДБ).

До този момента потвърдилите, че не искат да участват в бъдещия служебен кабинет са премиерът в оставка акад. Николай Денков и министрите Асен Василев, Андрей Цеков и Атанас Славов. "Наши политически лица в този кабинет не трябва да има в никакъв случай", категоричен беше Кирил Петков и посочи, че ще следят много внимателно избора на министри.

Зарица Динкова отпадна да бъде кандидат за евродепутат в листата на ПП-ДБ, каквито планове имаше тя преди време. Тя не е искана в евролистата от коалиционния партньор „Зелено движение“, откъдето напусна, а те твърдят, че са я изгонили. От крилото на съпредседателя на ПП Асен Василев също не я подкрепят за евролистата. Тя се ползвала единствено с доверието на другия съпредседател – Кирил Петков, и неговият баща Петко Петков.

Най-големите туристически сдружения също не я подкрепят да продължи да е министър, като сред тях са регионални структури на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Националния борд по туризъм (НБТ), Българска туристическа камера (БТК), Българска асоциация за туризъм (БАТ), Сдружението на заведенията в България (СЗБ), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и други. Дори нейни съпартийци от ПП като Любомир Попйорданов, който е председател на Асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“, поискаха нов министър на туризма.

Подкрепа за Динкова оказаха Асоциацията на инкаминг агенциите (влизат представителствата на големите чужди туроператори у нас), Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев и концесионерът на летищата във Варна и Бургас – „Фрапорт“. Всички те получиха държавни средства от Зарица Динкова през последните месеци да рекламират България.

Мирослав Иванов