Новини Събития

Откриха замък и ров от XIV под хотел във Франция

   
Откриха замък и ров от XIV под хотел във Франция

През пролетта на 2023 г. археолози от Френския национален институт за превантивни археологически изследвания (INRAP) разкопават двора и избите на хотел Lagorce, който е построен през XVIII век върху руините на средновековен замък, известен като Château de l'Hermine. Замъкът, разположен във Ван, село в западната част на региона Бретан, е построен като крепост и резиденция на Джон IV, херцог на Бретан, през 1381 г.

Между X и XVI век Бретан е средновековна феодална държава, създадена след прогонването на викингите от региона. Малката държава е управлявана от херцози, чиято власт се предава по наследство. Когато Йоан IV идва на власт през 1365 г., той започва да строи множество къщи - крепости из Бретан, като Château de l'Hermine става столица на херцогството.

Но замъкът е използван само един век, тъй като внукът на Йоан IV, Франциск II, премества столицата на херцогството от Ван. Преустройствени дейности в периода XVIII - XX век превръщат сградата в хотел, след това в юридическо училище и накрая в комплекс от административни сгради, построени върху оригиналния замък от XIV век.

Архитектурният план на замъка на Йоан IV не е неизвестен, докато археолозите не започват да разкриват основите му през 2021 г., по пътя към превръщането на историческата сграда в новия дом на Музея за изящни изкуства.

По време на разкопките в двора на стария хотел археолозите откриват приземния етаж на резиденцията на херцога, заедно с останките от кула с изглед към външен ров. Замъкът е бил дълъг около 42 м и широк 17 м, със стени с дебелина до 5,5 м. Има няколко стълбища, едно от които е декорирано с резбовани орнаменти, декорации имат и основите на вратите. Замъкът умело комбинира отбранителни функции с жилищни, според изявлението на INRAP.

Детайл от основата на входната врата.

Детайл от основата на входната врата.

© Розен Бате / INRAP

В краищата на замъка археолозите откриват тоалетни и дренажни тръби, които вероятно са достигали до три или четири етажа. Проучвайки тоалетните, те откриват малки предмети като монети, както и изхвърлени съдове за готвене, датиращи от XV и XVI век. Във влажната среда на старите тоалетни са запазени също дървени купи и части от бъчви.

Археолозите проучват и рова, където откриват бижута, игли, катарами и метални съдове, заедно с ключове и катинари. Укрепеният замък е бил достъпен по дървен мост през рова. Той не е оцелял, но опорните му колони са разкрити по време на разкопките.

Новите археологически открития показват колко силен и богат е бил херцог Йоан IV. „Руините показват, че Йоан IV е знаел как да привлече най-добрите инженери и майстори на времето“, се казва в изявлението.