Събития

Над 1 милион туристи са посетили Хърватия само за първите три месеца на годината

   
Над 1 милион туристи са посетили Хърватия само за първите три месеца на годината

Хърватия е регистрирала 1,1 милион пристигания на туристи и над 3 милиона нощувки в първото тримесечие на 2024 г., а това е растеж от 16 на сто и съответно 15 на сто в сравнение със същия период през 2023 г., отбелязва Хърватският туристически съвет. Това съобщи за БТА хърватската агенция ХИНА.

Хърватският туристически съвет се позовава на данни от системата на eVisitor за чекиране и напускане в търговски и нетърговски обекти и сектора на чартърните полети. Според тези данни 2,2 милиона нощувки са генерирани в адриатическата част на Хърватия (с 20 процента повече), а 415 000 нощувки са били в континенталната част на страната (със 7 процента повече). Столицата Загреб е отчела 440 000 нощувки, което представлява растеж с 5 на сто в сравнение с първото тримесечие на 2023 г.

Най-много нощувки са отчетени в регионите Истрия (772 000), Кварнер (534 000) и крайбрежието на Сплит и Далмация (333 000). Водещите дестинации са Загреб, Ровин, Дубровник, Сплит, Опатия, Пореч и Задар.

Най-много нощувки са генерирали хърватите, следвани от словенци, германци и австрийци. Най-голям брой нощувки спрямо мястото за отсядане са отчетени в хотели, които взимат превес пред къщите за гости и къмпингите.

По време на великденския уикенд в Хърватия, от 29 март до 1 април, са пристигнали 120 436 туристи и са отчетени 380 970 нощувки, които са осъществени от туристи от Хърватия, Германия, Австрия, Италия, Словения и Словакия. Водещите дестинации за периода са били Пореч, Дубровник, Загреб, Ровин и Сплит.

"През първото тримесечие на годината Хърватия е отчела стабилен двуцифрен растеж, който е пряк сигнал за засилване на общото ни предлагане в предшестващия лятото сезон и за това, че хърватските дестинации стават все по-разпознаваеми като целогодишни и привлекателни дестинации", отбеляза директорът на Хърватският туристически съвет Кристян Станичич.