Транспорт

Служителите на Летище София договориха увеличение на заплатите и няма да стачкуват 

   
Служителите на Летище София договориха увеличение на заплатите и няма да стачкуват 

Синдикалните организации договориха 16.8% увеличение на възнагражденията на служителите на Летище София от 1 април. Това е постигнато в разговори с концесионера "СОФ Кънект", съобщиха от компанията.
"Благодарим на социалните партньори за конструктивната работа и диалог в полза на всички служители в СОФ Кънект", обявиха от летището.
По-рано днес работещите казаха, че са в протестна готовност и може да излязат в стачка преди Великден. Причината са ниските заплати. Пред БНР Стефка Байчева - зам.-председател на Федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа", посочи, че са провели няколко срещи с работодателите на Летище София.
Настояването на работещите е за 15% увеличение на заплатите, а от Летище София предлагат 5% плюс 100 лв. бонус присъствие. Те отказват по-голямо увеличение с аргумента, че инфлацията е по-ниска - 2,5%, обясни Байчева.

"Това не ни устройва. През 2023 г. средната брутна работна заплата на Летище София е 2348 лв., в които влизат и ваучерите за храна. От началото на концесията до момента служителите са намалели с около 50%. В същото време приходите за миналата година на Летище София са около 110 млн. евро", посочи тя, като уточни, че причината за напускането на служителите е именно ниското възнаграждение.

Димо Христов