Събития

Слънчев бряг влезе в Топ 100 на световните плажове

   
Слънчев бряг влезе в Топ 100 на световните плажове

Обикновено в търсенето на най-добрите плажове в света се залага на визуалното им очарование - фин пясък и чиста синя вода.  Това е първата селекция, която се разширява и включва разнообразни критерии, като например стойността за местната общност, предложения за начин на живот и културно значение, съобщава Beach Atlas, цитирани от БТВ. В тазгодишната класация, на 84-а позиция се нарежда плажната ивица на Слънчев бряг. Първите 3 позиции заемат съответно: Бора Бора; Болдърс бийч (ЮАР); Уайкики бийч (САЩ).

Няколко са критериите, по които се оценяват плажовете:

Класическа красота: Плажове, които въплъщават традиционния образ на идеалната картичка с фин златист пясък, чиста синя вода и живописни пейзажи. 

Парти и лайфстайл: Помислете за Ибиса с нейния световноизвестен нощен живот и енергични партита на плажа или за Дубай, който олицетворява лукса на плажа със своите ексклузивни курорти и изискана атмосфера. 

Разнообразие, равенство и приобщаване: Приобщаващи плажове, които гарантират, че всеки посетител се чувства представен и комфортно, независимо от неговия произход, идентичност или способности.

Природно разнообразие: Този критерий отбелязва разнообразието на естествените плажни ивици - от езера и речни брегове до уникални образувания. Той също така подчертава богатата флора и фауна, подчертавайки екологичното богатство на тази среда. 

Общност: Плажове като Копакабана в Бразилия са неразделна част от идентичността и социалния живот на своите градове. Те не са просто туристически атракции, а места, където процъфтяват местната култура и общественият живот.

Културна значимост: Плажове с историческо значение или силно присъствие в поп културата, включително увековечени в киното. В него се посочват плажовете, които са си спечелили културна репутация, надхвърляща естествената им красота.

Как се прави подборът? Процес на подбор е комбинация от мненията на експерти по пътувания и инфлуенсъри, като е основан на данни и е силно повлиян от човешкия опит.