Новини Събития

Николай Денков разкри: Зарица Динкова е предложена от ГЕРБ

   
Николай Денков разкри: Зарица Динкова е предложена от ГЕРБ

"Ако сега трябваше да предлагам кабинет, щеше да е в същия състав Министерският съвет с изключение на двама. Този кабинет не е лично мой. Отделихме около 10 дни, за да подберем тези министри. Не малко част са предложени от вицепремиерът Мария Габриел", заяви министър-председателят в оставка Николай Денков по време на последния отчет на редовното правителство. Той разкри, че министърът на културата Кръстьо Кръстев, на образованието Галин Цоков, на иновациите и растежа Милена Стойчева и на туризма Зарица Динкова са предложени именно от Габриел. Премиерът добави, че вътрешният министър Калин Стоянов беше за първи път споменат от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние нямаме мнозинство, с което да осигурим смяната на тези министри. През цялото време трябваше да се съобразявам с това, че при изпълнение на програмата, сме 1/4 от Народното събрание. И аз трябваше да се съобразявам с тази конюнктура", категоричен е той. По думите му, ако е зависело от него, отдавна е щял да смени Калин Стоянов и министъра на електронното управление Александър Йоловски.

"Не е нормално да научавам от медиите, че Йоловски бил заплашван от някого. Това са абсурдни твърдения. Чува се, че министерството е в много лошо кадрово състояние - много хора напуснаха, а други са под натиск", разкри премиерът в оставка, като посочи, че предложението Йоловски да е министър е дошло от Божидар Божанов. 

Премиерът в оставка смята, че ПП-ДБ няма място в служебното правителство, защото има притеснения как ще се действа по време на избори. "Твърде рано е да се говори дали отново бих бил премиер. С Мария Габриел винаги сме имали добра комуникация и сме водили добри разговори. Проблем е когато отсрещната страна каже, че няма мандат да взема решения", смята Денков.

Той определи като абсолютна манипулация думите на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски, че може да направи правителство с ПП-ДБ: "Няма никакъв шанс!". "Пеевски в момента е най-голямото зло, което се случва на България. Той започна да командва процесите и ГЕРБ. Искаше избори. Отиваме на избори заради него. Истината е, че осъзнаваме много добре, че всъщност проблемът на България се казва Делян Пеевски", категоричен е Николай Денков.